“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Νεύρωμα Morton

Το νεύρωμα Morton είναι η πάχυνση του πελματιαίου νεύρου που δημιουργείται μετά από τη χρόνια συμπίεσή του. Η πίεση που του ασκείται από τη θυλακίτιδα, και από την έντονη τάση των εγκάρσιων συνδέσμων των κεφαλών των μεταταρσίων, έχει σαν συνέπεια τη φλεγμονή και τη διόγκωσή του.

Συνήθως εμφανίζεται στο 30 (κατά 80%) και 20 πελματιαίο νεύρο, καθώς και στη γυναικεία ομάδα πληθυσμού μεταξύ 40 και 50 ετών. Σημειώνουμε ότι προσβάλλει κυρίως τα άτομα, που η εργασία τους απαιτεί πολύωρη ορθοστασία σε σκληρό έδαφος.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του νευρώματος Morton είναι η καυσαλγία στην περιοχή του πέλματος, μετά από ορθοστασία ή βάδιση, που αναγκάζει αρκετές φορές τον ασθενή να αφαιρεί τα παπούτσια του. Πιθανόν επίσης να έχουμε μούδιασμα, υπαισθησία, και κράμπες της πελματιαίας χώρας. Κατά την αντικειμενική αξιολόγηση ο φυσικοθεραπευτής εύκολα διαπιστώνει διόγκωση και ευαισθησία στο πάσχον πέλμα. Η πίεση από τα πλάγια ανακουφίζει τον ασθενή από τα συμπτώματα.

Υπάρχουν ειδικά ορθοτικά πέλματα με μαλακό υλικό που τοποθετούνται κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων, με σκοπό να αποσυμφορήσουν το νεύρο και να ανακατανείμουν το σωματικό βάρος μακριά από την επώδυνη περιοχή.
Διδάσκουμε παράλληλα τον ασθενή, να εκτελεί ενεργητικές κινήσεις κάμψης-έκτασης των δακτύλων, ασκήσεις σύλληψης ενός αντικειμένου (π.χ. ένα σεντόνι), και αυτοδιατάσεις των καμπτήρων των δακτύλων.

Εάν παρόλα αυτά ο πόνος παραμένει έντονος, τότε ο θεράπων ιατρός εξετάζει την περίπτωση της χειρουργικής αντιμετώπισης η οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου