“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ανατομική ταμπακοθήκη

Η ανατομική ταμπακοθήκη είναι μία ισοσκελής τριγωνική κοιλότητα που σχηματίζεται στη ραχιαία κερκιδική επιφάνεια του καρπού, όταν κάποιος εκτείνει τον αντίχειρά του. Για να την παρατηρήσετε, δοκιμάστε να φέρετε τον αντίχειρα προς τα πάνω, με το νύχι του να κοιτάει το ταβάνι. Το όνομα της επιφάνειας, προέρχεται από τη λέξη tobacco (καπνός), επειδή έχει χρησιμοποιειθεί από κάποιους για την τοποθέτηση καπνού και εν συνεχεία για την εισπνοή του.

Η μία πλευρά του τριγώνου σχηματίζεται από τον τένοντα του μακρύ εκτείνοντα του αντίχειρα, ενώ η άλλη πλευρά από το ζεύγος παράλληλων τενόντων, του βραχύ εκτείνοντα και του μακρύ απαγωγού του αντίχειρα. Τη βάση τώρα του τριγώνου, την αποτελεί η στυλοειδής απόφυση της κερκίδας, και το δάπεδο είναι 2 οστά του καρπού (σκαφοειδές, μείζον πολύγωνο) τα οποία ψηλαφιούνται.

Μέσα στην ανατομική ταμπακοθήκη μπορούμε να εντοπίσουμε σφυγμό, διότι διέρχεται από εκεί η κερκιδική αρτηρία. Ακόμα διέρχονται η κερκιδική φλέβα, και το κερκιδικό νεύρο. Πρόκειται δηλαδή για μία ανατομική περιοχή, πλούσια σε αγγεία, νεύρα, τένοντες, αρθρώσεις, πλούσια όμως και σε κατάγματα.

Μετά από πτώση πάνω στη παλάμη συναντάμε τα κατάγματα της κάτω επίφυσης της κερκίδας (Colles, Smith, Barton). To κάταγμα Colles μάλιστα, είναι το συχνότερο κάταγμα που συμβαίνει σε άτομα άνω των 40 ετών. Η θεραπεία των καταγμάτων αυτών σε πρώτη φάση γίνεται με ανάταξη και ακινητοποίηση της περιοχής για όσο πει ο ορθοπαιδικός.

Τόσο στη φάση της ακινητοποίησης, όσο στη φάση της πλήρους λειτουργικής αποκατάστασης του κατάγματος, σπουδαίας σημασίας είναι και η παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή. Η συνεργασία και η διαρκής επικοινωνία ιατρού-φυσικοθεραπευτή θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου