“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κράμπες

Όταν αναφερόμαστε στην κράμπα, εννοούμε μία ακούσια, παροδική, και επώδυνη μυϊκή σύσπαση. Οι κράμπες συνήθως εμφανίζονται στους μύες των κάτω άκρων (ισχιοκνημιαίοι, γαστροκνήμιος κ.α.), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστούν σε άλλες μυϊκές ομάδες. Μία σπάνια περίπτωση αλλά από τις χειρότερες είναι η κράμπα στον κοιλιακό μυ.
Αρκετοί παράγοντες ενοχοποιούνται για τις κράμπες. Συνηθέστεροι είναι η έντονη άσκηση (αθλητές), η κακή στάση, η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, και η αφυδάτωση. Ενδέχεται όμως να έχουμε και παθολογικά αίτια όπως σακχαρώδη διαβήτη, νευρίτιδα, δηλητηρίαση, διαταραχή του θυρεοειδή, νεφρική ανεπάρκεια, ή μειωμένα επίπεδα καλίου/μαγνησίου στο αίμα. Ο λόγος που πολλοί ειδικοί προτείνουν τις μπανάνες για την αποφυγή κραμπών είναι επειδή είναι πλούσιες σε κάλιο.

Οι κράμπες εκδηλώνονται αιφνίδια κατά την άσκηση ή μετά από αυτή, καθώς και σε στιγμές ηρεμίας όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο παθών πονάει αρκετά στο μυ που βρίσκεται σε ακούσια σύσπαση, και αδυνατεί να εκτελέσει την αντίστοιχη κίνηση. Μετά από μερικά λεπτά η κράμπα θα υποχωρήσει.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση κράμπας είναι εναλλάξ να διατείνουμε και να μαλάσουμε (πλήξεις-δονήσεις) τον ανάλογο μυ για μισό λεπτό περίπου, μέχρι να χαλαρώσει. Για παράδειγμα αν πάθετε κράμπα πίσω από το μηρό, τεντώστε το γόνατο με το ισχίο σε κάμψη.

Αν κολυμπάτε εκείνη την ώρα διατηρείστε τη ψυχραιμία σας, επιπλεύστε στο νερό και προσπαθήστε να βγείτε στα ρηχά με τα χέρια. Καλό θα ήταν να αποφύγετε να συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας αμέσως, και να ξεκουράσετε το μυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου