“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Επικονδυλίτιδα

Των Χρήστου Νικήτα Πουλή - Γιάννη Παναγιωτόπουλου
27/04/2011 (δημοσιευμένο στο basketblog.gr)

Η επικονδυλίτιδα είναι η φλεγμονή που προκαλείται στους τένοντες των καμπτήρων ή των εκτεινόντων του καρπού, στη περιοχή του επικόνδυλου. Ο έσω-έξω επικόνδυλος είναι το οστικό έπαρμα του κάτω τριτημορίου του βραχιονίου, απ' όπου εκφύονται οι παραπάνω μύες. αντίστοιχα.


Επομένως, έχουμε την έσω επικονδυλίτιδα (golfer’ s elbow), συχνή στους παίκτες golf, και την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) συχνή στους τενίστες (από επανειλημμένα χτυπήματα "ρεβέρ"). Στο μπάσκετ;

Συναντάμε την επικονδυλίτιδα λόγω άμεσης πλήξης των τενόντων, λόγω μιας απότομης κίνησης, είτε λόγω υπέρχρησης, που πιθανόν να συνδυάζεται με ελλιπή προθέρμανση και διατάσεις. Εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 2.4%, ενώ ευθύνεται κατά 1% των περιπτώσεων για την αποχή παικτών από τους αγώνες.

Ο ασθενής πονάει στον ανάλογο επικόνδυλο μετά από κινήσεις κάμψης - έκτασης του καρπού, καθώς και κινήσεις υπτιασμού - πρηνισμού του αντιβραχίου (βίδωμα - ξεβίδωμα). Κάποιες φορές όμως ο πόνος μπορεί να αντανακλάει στο αντιβράχιο, καρπό και δάκτυλα, με συνέπεια να υπάρχει δυσκολία σε κινήσεις σύλληψης ενός αντικειμένου.

Πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τραυματισμός υποτροπιάζει πολύ εύκολα αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Συστήνεται διακοπή των κινήσεων που προκαλούν πόνο μέχρι να υποχωρήσει, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ιατρού και ένα πλήρες φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα (3 φάσεις). Σε σοβαρές περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η επικονδυλίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Φάση 1 (Οξεία φάση - πρώτες 48-72 ώρες)
● Κρυοθεραπεία Ανάπαυση Περίδεση Ακινητοποίηση (Κ.Α.Π.Α.)
● NSAIDs (Nonsteroidal Antiflammatory Drugs)
● Κρύο δινόλουτρο
● Φυσικά Μέσα (TENS, LASER χαμηλής ισχύος, υπέρηχα 3 MHz διακοπτόμενα)
● Παγομάλαξη
● Taping (mulligan tape tech.)

Φάση 2 (Υποξεία φάση - πρώτες 3 εβδομάδες)
● NSAIDs (Nonsteroidal Antiflammatory Drugs)
● Δινόλουτρο (εναλλαγή ζεστού - κρύου)
● Φυσικά Μέσα (TENS, LASER, υπέρηχα, θερμοθεραπεία)
● Μάλαξη
● Κινησιοθεραπεία
● Κινησιοθεραπεία με Thera - band
● Διατάσεις (P.N.F.)
● Παγομάλαξη
● Taping (Kinesiotape,mulligan tape tech., simple taping)

Φάση 3 (χρόνια φάση)
● Αυτοδιάταση tennis or golf elbow
● NSAIDs (Nonsteroidal Antiflammatory Drugs)
● Δινόλουτρο (εναλλαγή ζεστού - κρύου)
● Φυσικά Μέσα (TENS, LASER, υπέρηχα, θερμοθεραπεία)
● Μάλαξη
● Κινησιοθεραπεία με Thera - band, πάσες, ντρίπλες,shoots
● Διατάσεις (P.N.F.)
● Παγομάλαξη
● Taping (kinesiotape,simple tape)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου