“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Όταν αναφερόμαστε σε χονδροπάθεια ή χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, εννοούμε τις αρθρικές αλλοιώσεις και τη μαλάκυνση του αρθρικού της χόνδρου. Εντοπίζεται συχνά σε νεαρά άτομα, και αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής από οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή να έχουμε σταδιακά πλήρη καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εκδήλωση της χονδροπάθειας αλλά η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς είναι άμεσες πλήξεις της επιγονατίδας (τραυματισμοί, υπέρχρηση), ανατομικές δυσαναλογίες, αδυναμία τετρακεφάλου μυός, αλγοδυστροφία, ή χειρουργείο πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Τις περισσότερες φορές κλινικά παρατηρείται ένα επώδυνο γόνατο, ύδραρθρο (συλλογή υγρού στην άρθρωση), κρηγμός, και μειωμένη κινητικότητα επιγονατίδας. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα όταν για παράδειγμα πιέσουμε την επιγονατίδα, κατά το τρέξιμο, ή κατά τη διάρκεια που το άτομο είναι για αρκετή ώρα με τα γόνατα σε κάμψη.

Παράλληλα με την ανάπαυση και τη φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη) του ορθοπαιδικού, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση που επικεντρώνεται στα παρακάτω:

• Φυσικά μέσα (tens,E.M.S., laser) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μυϊκή ενδυνάμωση (έσω πλατύ).

• Κινητοποίηση επιγονατίδας (ολισθήσεις) και γόνατος στα όρια του πόνου.

• Μάλαξη γειτονικών μυϊκών ομάδων.

• Ενδυνάμωση τετρακεφάλου με έμφαση στον έσω πλατύ, για την ευθυγράμμιση της επιγονατίδας. Ισομετρικές και ισοτονικές ασκήσεις σε κλειστή-ανοιχτή αλυσίδα σε σετ των 10 επαναλήψεων.

• Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας γόνατος.

• Κρυοθεραπεία. Μπορούμε να κάνουμε παγομάλαξη ή να τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα τυλιγμένα με πετσέτα για 10 λεπτά. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία έως και 8 φορές μέσα στη μέρα.

• Τεχνικές περίδεσης της περιοχής με ελαστικό επίδεσμο ή άλλα είδη taping.

Η κολύμβηση είναι πολύ καλή αθλητική δραστηριότητα για άτομα με χονδροπάθεια επιγονατίδας, λόγω των μειωμένων φορτίσεων που δέχεται η άρθρωση του γόνατος. Αντιθέτως δραστηριότητες που προκαλούν πόνο όπως η άνοδος-κάθοδος σκάλας θα πρέπει να αποφεύγονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου