Ο χήνειος πους είναι ένα ισχυρό τενόντιο πέταλο που σχηματίζεται από την κατάφυση τριών τενόντων, στην έσω επιφάνεια του άνω τριτημορίου της κνήμης. Οι τένοντες που συμμετέχουν είναι του ραπτικού, του ισχνού προσαγωγού και του ημιτενοντώδους. Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι το εν λόγω τενόντιο πέταλο μοιάζει με πόδι χήνας.
Με τον όρο τενοντοθυλακίτιδα εννοούμε ότι υπάρχει φλεγμονή στους τένοντες και στο θύλακα του χηνείου ποδός. Η φλεγμονή είναι η απάντηση του οργανισμού, μετά από οξύ τραυματισμό, χρόνια εκφυλιστική αλλοίωση, έντονη μυϊκή σύσπαση ή παρατεταμένη κάμψη γόνατος. Ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο κατά την ψηλάφηση και τις κινήσεις του γόνατος. Παραπονιέται ακόμα για πόνους κατά το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, και κατά την έγερση του από καθιστή σε όρθια θέση. Ενδέχεται να υπάρχει κρηγμός στην άρθρωση καθώς και πόνος νυκτός.
Στην οξεία φάση το πρώτο 48ωρο, εκτελούμε το τετράπτυχο κρυοθεραπεία, ανάρροπη θέση, περίδεση, και αποχή από έντονες δραστηριότητες. Κατόπιν, αφού καταστείλουμε τα συμπτώματα της φλεγμονής, χρησιμοποιούμε φυσικοθεραπευτικές συσκευές (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, laser κ.α.) που θα επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης, θα ενδυναμώσουν τις μυϊκές ομάδες και θα μειώσουν τον πόνο.
Παράλληλα με τεχνικές θεραπευτικής μάλαξης και τεχνικές taping που είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές, ο φυσικοθεραπευτής τελικά κατευθύνει τον ασθενή σε ένα σταδιακό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας μέχρι να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Τενοντοθυλακίτιδα χηνείου ποδός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου