“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Κακάο (Theobroma cacao)

Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Κυριότεροι είναι οι πολυφαινόλες, με κύριους εκπροσώπους τα φλαβονοειδή, τις τανίνες και τις προκυανίδες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, και τα υπεροξείδια. Προστατεύουν την καρδιά, περιορίζουν διάφορες εκφυλιστικές διεργασίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το κακάο δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας τη χοληστερόλη του αίματος και την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Είναι πλούσιο σε μερικά ανόργανα συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο φώσφορος, και ο σίδηρος. Περιέχει τις βιταμίνες Α και Ε, που ελέγχουν διάφορες βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η διαμόρφωση και ανάπτυξη του σκελετού, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η σύνθεση αιμοσφαιρίνης, η μνήμη και η μάθηση.

Η δράση του είναι και διουρητική, αφού περιέχει αλκαλοειδή όπως η θεοβρωμίνη. Περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Με την κατανάλωση κακάου, εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση, καθώς και σεροτονίνη, μία ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

1 σχόλιο:

  1. Επίσης να αναφέρουμε ότι ο καφές είναι το λιποδιαλυτικό των φτωχών χάρη στην καφείνη που περιέχει και είναι πολύ καλό βοήθημα πριν την αερόβια προπόνηση για αυτό το έξτρα κάτι που μπορούμε να κάψουμε.

    Ωραίο blog Ιωάννη!Συνέχισε την καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή