“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Υγρά παρασκευάσματα φυτών

Η ίδια η φύση με τη μεγάλη ποικιλία φυτών που διαθέτει, αποτελεί ένα τεράστιο φαρμακείο για τον άνθρωπο. Είναι εξακριβωμένο ότι, η υγεία και η μακροζωία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φυτά. Θα προσπαθήσουμε σε μία σειρά από άρθρα, να σας περιγράψουμε την ευεργετική δράση γνωστών ροφημάτων. Αρχικά αναφέρουμε τα βασικά υγρά παρασκευάσματα από τα διάφορα φυτά.

Έμβρεγμα 1 (Maceration): Είναι διάλυμα συστατικών που παίρνουμε, μουσκεύοντας τη φυτική ύλη σε κρύο νερό για αρκετές ώρες ή μέρες.

Έμβρεγμα 2 (Digestion): Είναι διάλυμα που παίρνουμε με ζεστό νερό κάτω του βρασμού, κυρίως από ρίζες και φλοιούς.

Έγχυμα (Infusion): Είναι διάλυμα συστατικών που παίρνουμε, τοποθετώντας το φυτό σε ανάλογο δοχείο και σκεπάζοντας με βραστό νερό για 5-10 λεπτά, σε αναλογία περίπου 2-5 μέρη φυτού σε 100 μέρη νερού.

Αφέψημα (Decoction): Βάζουμε το φυτό να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, σε αναλογία μια κουταλιά φυτικής μάζας σε 4 φλιτζάνια νερού. Κυρίως για τις ρίζες, τους φλοιούς, τα στελέχη και μερικά φύλλα.

Εκχύλισμα (Extract): Γίνεται όταν το διάλυμα φυτικών συστατικών σε νερό, οινόπνευμα ή αιθέρα το εξατμίσουμε κατά ένα μέρος.

Βάμμα (Tincture): Αφήνουμε την φυτική ύλη να μουσκέψει περίπου 10 μέρες σε αναλογία 10%, και έπειτα στραγγίζουμε.

Αλκολάτ (Alcoolat): Είναι το απόσταγμα που παίρνουμε όταν μουσκέψουμε τη φυτική ύλη σε νοινόπνευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου