“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Καφές (Coffea arabica)

Οι περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες του καφέ, οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωσή του σε καφεΐνη, μια εξαιρετικά ισχυρή ψυχοτρόπο ουσία. Η καφεΐνη μπορεί να τονώνει τη διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τις πνευματικές μας επιδόσεις.

Ο καφές λοιπόν, δρα σαν τονωτική ένεση για τον οργανισμό. Η καφεΐνη θεωρείται άμεσο φάρμακο κατά των ασθματικών κρίσεων, γιατί διαστέλλει τους βρόγχους. Προκαλεί όμως ήπιο εθισμό, ενοχοποιείται για πονοκεφάλους, αίσθηση άγχους ή κρίσεις πανικού. Η μακροχρόνια κατάχρηση καφέ, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές.

Είναι γνωστό από πολλούς, ότι ευθύνεται για την εκδήλωση αϋπνίας. Ο καφές επίσης, διεγείρει την έκκριση στομαχικών οξέων (ακόμα και ο ντεκαφεΐνέ), με συνέπεια να επιδεινώσει μία υπάρχουσα πύρωση (καούρα). Σε αρκετούς ανθρώπους, προάγει τις εντερικές κενώσεις, ενώ σε άλλους πάλι προκαλεί διάρροια.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Αιθιοπία. Η συστηματική καλλιέργειά του, ξεκίνησε τον 15o αιώνα στην Υεμένη. Στη συνέχεια, μεταφυτεύτηκε λαθραία στην Ινδία πρώτα, στην Ινδονησία, και στην Αμερική. Σήμερα, μετά το πετρέλαιο, είναι το πρώτο προϊόν σε πωλήσεις παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου