“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Μέντα (Menta piperita) και Δυόσμος (Menta viridis)

Στην μέντα χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές και τα φρέσκα φύλλα. 30 γρ. μέντας και 15 γρ. από άνθη σαμπούκου τα σκεπάζουμε με μισό κιλό βραστό νερό για 15 λεπτά. Σουρώνουμε, βάζουμε ζάχαρη και πίνουμε ζεστό πριν τον ύπνο. Είναι τονωτικό, χωνευτικό, αντισπασμωδικό, τονώνει την παραγωγή χολής, και είναι δυναμωτικό για το ήπαρ. Απαγορεύεται σε θηλάζουσες γιατί σταματά το γάλα.

Επίσης η μέντα είναι κατά της μητραλγίας και της δυσμηνόρροιας, κατά της γρίπης και των ρευματισμών. Το κατάπλασμα μέντας επουλώνει τα εγκαύματα. Το λάδι μέντας δρα στις νευραλγίες και τους πονοκεφάλους. Χρησιμοποιείται κυρίως ως έγχυμα με αναλογία, 10 μέρη φυτού σε 1 λίτρο νερό.

Ο δυόσμος είναι του ίδιου γένους με την μέντα και έχει παρόμοιες ιδιότητες. Στο τσάι του δυόσμου αφού σουρωθεί και κρυώσει, προσθέτουμε μέλι και άρωμα γλυκάνισου. Όταν πίνουμε ένα κουταλάκι σε συχνά διαστήματα, δρα κατά των κολικών. Είναι ακόμα αντιεμετικό, κατά της κράμπας, των νευρικών σπασμών, της κόπωσης, και του λόξυγκα. Ευεργετικό για τη χολή και την αναπνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου