“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Φασκόμηλο (Salvia Officinalis)

Το φασκόμηλο έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά του κρυολογήματος, της φαρυγγίτιδας, της γαστρίτιδας, του βραχνιάσματος, των ρευματισμών και του πυρετού. Μεγάλη προσοχή όμως! Οι άραβες λένε: Πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στον κήπο του φασκόμηλο? Επειδή το φασκόμηλο είναι ιδιαίτερα πυρωτικό και διεγερτικό, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα αιματώδους κράσεως, υπερτασικά.

Είναι δυναμωτικό φυτό με το αιθέριο έλαιο που περιέχει, τονωτικό με την ταννίνη του, κατά της ατονίας του στομάχου και των εντέρων, και ρυθμιστικό της εμμήνου λειτουργίας. Κατά της νευρασθένειας, απολυμαντικό, αποχρεμπτικό, χωνευτικό, και σε γαργάρες μαζί με ξύδι για φαρυγγίτιδες.

Χρησιμοποιείται ως έγχυμα10 γρ. σε 1 λίτρο νερό. Παρασκευάζεται και έμβρεγμα σε κρασί Σάμου. Αφήνουμε για 8 μέρες 80 γρ. φύλλα να μουσκέψουν σε 1 λίτρο κρασί (3 κουταλιές σούπας μετά το φαγητό). Ως ξέπλυμα είναι ευεργετικό για τα μαλλιά. Πλύσιμο των άκρων με αφέψημα καταπολεμά τις κράμπες. Δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το φασκόμηλο θα το βρείτε κυρίως αποξηραμένο. Μπορείτε να το πίνετε ως ρόφημα, ρίχνοντας μερικά φύλλα σε ζεστό νερό και αφήνοντάς το λίγα λεπτά να ελευθερώσει τα αιθέρια έλαια. Φυτρώνει παντού. Μαζεύουμε νωρίς την άνοιξη, πριν την άνθιση, τους τρυφερούς βλαστούς και τους ξεραίνουμε σε σκιά.

Βράζουμε φρέσκους ή αποξηραμένους βλαστούς και πίνουμε το αφέψημα ζεστό το χειμώνα ή κρύο το καλοκαίρι. Τέλος για την τριχόπτωση, λούζουμε τα μαλλιά μας με το ζουμί βρασμένου φασκόμηλου αρκετές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου