“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Το δενδρολίβανο είναι κυρίως στομαχικό, τονωτικό, εμμηναγωγό, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό και αντιρευματικό. Χρησιμοποιείται για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πονοκεφάλους.

Τα άνθη και τα φύλλα του σε υγραντήρα αντιμετωπίζουν το άσθμα, τον επίμονο βήχα του κοκίτη, καθώς και την ατονία από τις ιώσεις. Βλαστάρια δενδρολίβανου σε κρασί, δίνουν ποτό τονωτικό για την καρδιά, και κατά της αϋπνίας. Ρίζες βρασμένες σε κρασί (ώσπου να μείνει περίπου το 1/3) δρουν κατά της δυσεντερίας. Φρέσκιες κορυφές του φυτού κοπανισμένες ως κατάπλασμα, ωριμάζουν τα αποστήματα και ξεραίνουν τις αιμορροΐδες. Ο χυμός του φυτού εμποτισμένος σε βαμβάκι στριμμένο μέσα στο αυτί είναι καλό αναλγητικό.

Για εσωτερική χρήση ως έγχυμα, βράζουμε 10-30 γρ. ανθισμένων κορυφών σε 1 λίτρο νερό. Για τα μαλλιά, βράζουμε για μισή ώρα 50 γρ. ανθισμένων κορυφών σε 1 λίτρο νερό. Δυναμώνει την τρίχα, και διατηρεί το χρώμα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου