“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτροφόρα ψάρια η πρώτη μέθοδος ηλεκτροθεραπείας

Κατά την αρχαιότητα εώς και το 19ο αιώνα, πρώτα στην Αίγυπτο, και αργότερα σε Ελλάδα και Ρώμη, χρησιμοποιούσαν ηλεκτροφόρα ψάρια για την αντιμετώπιση του πόνου.

Ο ασθενής λοιπόν τοποθετούσε το πάσχον μέλος του σε ένα δοχείο με νερό, και δεχόταν ηλεκτρικό ρεύμα κατά την επαφή του με τα εν λόγω είδη ψαριών. Μπορούμε να πούμε ότι η μέθοδος αυτή είναι ο πρόδρομος των σύγχρονων μεθόδων ηλεκτροθεραπείας που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές όπως του TENS (διαδερμικός ηλεκτρικός ερεθισμός νεύρου).

Τα συγκεκριμένα είδη ψαριών χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα ως όπλο τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση σε μικρότερα ψάρια. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ψάρια του ποταμού Νείλου (μαλαπτέρουρος ο ηλεκτρικός), ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε το ψάρι γνωστό με το όνομα μουδιάστρα.

Πηγή: Ρηγάτος Γ. Ο πόνος στον πολιτισμό και στην ιστορία της ιατρικής. Εκδόσεις ΒΗΤΑ, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου