“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στη διάσημη γεροντολόγο Dr. Ana Aslan

Η Dr. Ana Aslan γεννήθηκε το 1897 στην Ρουμανία, και είναι μία από τις σημαντικότερες γιατρούς που υπήρξαν παγκοσμίως στη γηριατρική και γεροντολογία, αφού αφιέρωσε τη ζωή της για την καταπολέμηση της γήρανσης. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έλαβε τιμητικές διακρίσεις από διάφορες χώρες, ως ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά της.

Το 1952 ίδρυσε το Γηριατρικό Ινστιτούτο στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία, το FLORA. Το FLORA είναι το πρώτο στο είδος του παγκοσμίως, το οποίο αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για ένα τριώροφο τεράστιο κτίριο, με δυναμική 310 δωματίων, μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλα δέντρα στην παρυφή της πόλης.

Ένα ενδεικτικό καθημερινό πρόγραμμα του φιλοξενούμενου στο FLORA περιελάμβανε μεταξύ άλλων, πριν ή μετά το πρωινό γυμναστική (στατικό ποδήλατο, άρση άνω – κάτω άκρων με αλτήρες), κατόπιν φυσικοθεραπεία (διαθερμίες, λάμπες υπέρυθρης ακτινοβολίας, ηλεκτροθεραπεία, δινόλουτρα, θερμαινόμενη πισίνα, κινησιοθεραπεία, μάλαξη,θερμά λουτρά). Συγκεκριμένα το ζεστό νερό είχε θερμοκρασία 35ο C περίπου, στο οποίο έριχναν ένα μείγμα από διάφορα βότανα από τα Καρπάθια όρη (Μπλάντα). Υπήρχε επιπλέον, μια άλλη μεγάλη ορθογώνια μπανιέρα, με ίδια θερμοκρασία νερού αποτελούμενη από πλάκες στα τοιχώματά της που διοχέτευαν ηλεκτροθεραπευτικό ρεύμα (Γαλβανιζέ).

Αργότερα γύρω στις 11:00 περνούσε το νοσηλευτικό προσωπικό για την ένεση Gerovital, και ο υπεύθυνος ιατρός για να δει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή να ανακοινώσει τυχόν αποτελέσματα από τις εξετάσεις. Η ιδέα της ένεσης Gerovital, παρουσιάστηκε για 1η φορά το 1957 στη Βερόνα, στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Γεροντολογίας στην Ιταλία. Από τότε, σειρά από μελέτες σε όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσαν την αντιγηραντική της δράση. Δε δίστασαν μάλιστα μερικοί επιστήμονες, να χαρακτηρίσουν την Gerovital, ως ελιξίριο ζωής για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.

Κάθε απόγευμα στις 14:30, είχε πούλμαν που επιβίβαζε τους φιλοξενούμενους και τους άφηνε στο κέντρο του Βουκουρεστίου για περιήγηση (περίπου 15 λεπτά απόσταση). Στις 17:30 το ίδιο πούλμαν τους γύριζε πίσω στο FLORA. 


Χαρακτηριστικό της φήμης που είχε η Dr. Ana Aslan, είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες των φιλοξενουμένων στο FLORA, στην Αμερική τη θεωρούσαν, ως <<Θεό>>. Αρκετοί μάλιστα καθηγητές ιατρικής ανά τον κόσμο, επισκέπτονταν το FLORA, διότι είχαν όνειρο ζωής να την συναντήσουν κάποια στιγμή από κοντά, αλλά και να επωφεληθούν από τη θεραπεία.

Η Dr. Ana Aslan απεβίωσε το 1988, αφήνοντας πολύτιμη επιστημονική κληρονομιά στο χώρο της γηριατρικής. Κλείνοντας το αφιέρωμα θα μοιραστώ μαζί σας μια φράση της Dr. Ana Aslan. Mια φράση που μας δείχνει, πόσο πολύ ήθελε να βλέπει τους ανθρώπους να έχουν μια υγιή και ποιοτική γήρανση. ΄΄Το να είναι κανείς για πάντα νέος δε σημαίνει να είναι 20 χρονών. Σημαίνει να είναι αισιόδοξος, να νιώθει καλά, να έχει ένα στόχο για τον οποίο αξίζει να αγωνίζεται, και εντέλει να τον επιτυγχάνει.΄΄

Ευχαριστούμε τον κύριο Δημ. Πώποτα, για την παραχώρηση των πληροφοριών κατά την προσωπική του εμπειρία, στο ινστιτούτο γηριατρικής FLORA, στη Ρουμανία. 


Πηγή: Περιοδικό Ο συνταξιούχος ΑΤΕ, Πώποτας Δ., 1988

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ, ΝΑ ΜΕΤΑΒΩ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΟ 1983 ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΙΝΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ,ΒΕΒΑΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΑ 80 ΜΟΥ ΕΤΗ ΖΩΗΣ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΕΡΑΣΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
    ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΟΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΛΑΝ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΗΡΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑ ΑΚΜΑΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΥΚΛΟ ΖΩΗΣ, ΣΥΝ
    ΘΕΩ.......koniaris1939@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή