“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Αποκοπή πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και επιπτώσεις

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, είναι ο κύριος σταθεροποιητής σύνδεσμος του γόνατος, και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Όπως ο οπίσθιος χιαστός περιορίζει την οπίσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο, αντίστοιχα ο ο πρόσθιος χιαστός περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο. Ο πρόσθιος χιαστός εκφύεται από τον πρόσθιο μεσογλήνιο βόθρο της κνήμης, και καταφύεται στον έξω μηριαίο κόνδυλο.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού, ή χειρουργικών επεμβάσεων (π.χ. ολική αρθροπλαστική γόνατος) ενδεχομένως να αποκοπεί τελείως ο πρόσθιος χιαστός. Αυτό συνεπάγεται αλλαγή της βιομηχανικής, της σταθερότητας, της ιδιοδεκτικότητάς και κατ’ επέκταση της λειτουργικότητας του γόνατος. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι, στην πλήρη έκταση γόνατος, ο πρόσθιος χιαστός δέχεται το 75% της τάσης του τετρακεφάλου.

Μερικοί από τους μηχανισμούς κάκωσης του πρόσθιου χιαστού, είναι όταν το γόνατο δέχεται πλήξη σε μέση θέση κάμψης, σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης , μετά από μεγάλα άλματα, καθώς και μετά από απότομες δυνατές συστολές του τετρακεφάλου μυός.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η αποκατάσταση ή αν είναι εφικτή, η διατήρηση του πρόσθιου χιαστού μετά από ένα χειρουργείο, θα διατηρήσει τη φυσιολογική σταθερότητα, ιδιοδεκτικότητα, και λειτουργία του γόνατος. Ειδάλλως, σε αντικατάσταση (π.χ. με μόσχευμα τένοντα) ή αποκοπή του πρόσθιου χιαστού, θα διαταραχθούν τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης και βάδισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου