“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Αποκοπή πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και επιπτώσεις

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, είναι ο κύριος σταθεροποιητής σύνδεσμος του γόνατος, και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Όπως ο οπίσθιος χιαστός περιορίζει την οπίσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο, αντίστοιχα ο ο πρόσθιος χιαστός περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο. Ο πρόσθιος χιαστός εκφύεται από τον πρόσθιο μεσογλήνιο βόθρο της κνήμης, και καταφύεται στον έξω μηριαίο κόνδυλο.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού, ή χειρουργικών επεμβάσεων (π.χ. ολική αρθροπλαστική γόνατος) ενδεχομένως να αποκοπεί τελείως ο πρόσθιος χιαστός. Αυτό συνεπάγεται αλλαγή της βιομηχανικής, της σταθερότητας, της ιδιοδεκτικότητάς και κατ’ επέκταση της λειτουργικότητας του γόνατος. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι, στην πλήρη έκταση γόνατος, ο πρόσθιος χιαστός δέχεται το 75% της τάσης του τετρακεφάλου.

Μερικοί από τους μηχανισμούς κάκωσης του πρόσθιου χιαστού, είναι όταν το γόνατο δέχεται πλήξη σε μέση θέση κάμψης, σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης , μετά από μεγάλα άλματα, καθώς και μετά από απότομες δυνατές συστολές του τετρακεφάλου μυός.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η αποκατάσταση ή αν είναι εφικτή, η διατήρηση του πρόσθιου χιαστού μετά από ένα χειρουργείο, θα διατηρήσει τη φυσιολογική σταθερότητα, ιδιοδεκτικότητα, και λειτουργία του γόνατος. Ειδάλλως, σε αντικατάσταση (π.χ. με μόσχευμα τένοντα) ή αποκοπή του πρόσθιου χιαστού, θα διαταραχθούν τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης και βάδισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου