“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Από τις πλέον καινοτόμες και ευρέως διαδεδομένες θεραπείες σήμερα, αποτελεί το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma - PRP). Το PRP παρασκευάζεται στο εργαστήριο από τη λήψη αίματος του ίδιου του ασθενή, και εκμεταλλεύεται τους αυξητικούς παράγοντες (ειδικές πρωτεΐνες) των αιμοπεταλίων, για την αναδόμηση των ιστών.

Πρόκειται για πλάσμα με μεγάλη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, ώστε να ενισχυθεί η ιδιότητα της αυτοεπιδιόρθωσης της αντίστοιχης ιστικής βλάβης, που έχει ο οργανισμός μας. Η συγκεκριμένη θεραπεία ονομάζεται στο χώρο της υγείας, ως ορθοβιολογική θεραπεία.

Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την αιμόσταση, τη δημιουργία ουλώδους ιστού, καθώς και την επαναγγείωση του νέου ιστού που δημιουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός .Σε αυτές λοιπόν τις ιδιότητες, οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους με πολυάριθμες έρευνες τον τελευταίο καιρό.

Μερικές από τις ενδείξεις της εφαρμογής του PRP είναι παθολογικές καταστάσεις όπως, τενοντοπάθειες, οστεοαρθρίτιδες, κατάγματα, κακώσεις συνδέσμων, θλάσεις, ή ακόμα και αντιμετώπιση κατακλίσεων. Γίνεται λοιπόν, έγχυση του PRP με ένεση στην πάσχουσα περιοχή. Πιθανόν ο ασθενής, να αισθανθεί πόνο μετά την έγχυση του υγρού.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το PRP είναι μια πολύ υποσχόμενη και αποτελεσματική θεραπεία, μειώνοντας ταυτόχρονα κατά πολύ τα ποσοστά επιπλοκών, καθώς το πλάσμα προέρχεται από τον ίδιο οργανισμό του ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου