“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

H σύγχρονη μέθοδος της κυφοπλαστικής

Τα τελευταία χρόνια μια νέα ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η κυφοπλαστική, δίνει λύσει σε ασθενής που ταλαιπωρούνται από κατάγματα σπονδύλων (κυρίως οστεοπορωτικά). Σε περιπτώσεις βαριάς οστεοπόρωσης, ο ασθενής πέραν της μειωμένης λειτουργικότητας, και του έντονου πόνου που νιώθει, αντιμετωπίζει επίσης αναπνευστικά προβλήματα λόγω της μειωμένης έκπτυξης του θωρακικού κλωβού.

Προεγχειρητικά, ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική και μαγνητική τομογραφία, ώστε να γίνει αντιληπτό το ακριβές κάταγμα του αντίστοιχου σπονδύλου. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός, μέσω μιας οπής ενός χιλιοστού, και με την καθοδήγηση της ακτινοαπεικόνισης, εισάγει με βελόνα ένα ειδικό μπαλόνι, το οποίο επαναφέρει το σχήμα του σπονδύλου, και ταυτόχρονα δημιουργεί μια εσωτερική κοιλότητα.

Κατόπιν, ο χειρουργός κάνει έγχυση στην κοιλότητα, σκληρυντικού υλικού (βιολογικό τσιμέντο), το οποίο από υγρή μορφή στερεοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά, ενισχύοντας έτσι μόνιμα τον σπόνδυλο. Ο ασθενής παρακολουθείται για ένα 24ωρο, και αμέσως παίρνει εξιτήριο για το σπίτι του. Να τονίσουμε ότι κινητοποιείται άμεσα, μέσα από τις καθημερινές του δραστηριότητες, ωστόσο η άρση μεγάλων φορτίων θα πρέπει να αποφεύγεται για 2 μήνες περίπου.

Σύμφωνα με μελέτες, τα χειρουργεία κυφοπλαστικής κατάφεραν σε ποσοστό 95%, να αντιμετωπίσουν οριστικά περιπτώσεις σπονδυλικών καταγμάτων. Συνίσταται όμως, η επιλογή ενός εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού σπονδυλικής στήλης, ώστε να έχει άριστα αποτελέσματα ο ασθενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου