“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Υδρολυμένο κολλαγόνο

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου (δημοσιευμένο στο ebasket.gr)

Το κολλαγόνο είναι η πιο συχνά απαντημένη πρωτεΐνη στον οργανισμό, με ποσοστό 30%. Αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος, των τενόντων, των συνδέσμων, του αρθρικού χόνδρου και των οστών. Προσδίδει συνοχή, ελαστικότητα και είναι υπεύθυνο για την ανάπλαση των εν λόγω δομών.

Με την πάροδο όμως της ηλικίας πέραν των 25 ετών, τα ποσοστά κολλαγόνου μειώνονται σε ετήσια βάση (κατά 1.5%), και συνεπώς κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος. Ο λόγος για το υδρολυμένο κολλαγόνο, αφού η πρόσληψη κολλαγόνου στον οργανισμό δεν μπορεί να γίνει με κάποια τροφή.

Επιστήμονες μελετούν το υδρολυμένο κολλαγόνο από τη δεκαετία του ’70. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο συγκεντρώνεται στις αρθρώσεις και βοηθά στην ανάπλαση του χόνδρου. Η ευεργετική αυτή δράση του, έδωσε νέες θεραπευτικές λύσεις στις εκφυλιστικές παθήσεις όπως στην οστεοαρθρίτιδα.

Γνωρίζουμε ότι, ο χόνδρος στερείται από αγγείωση και νεύρωση, με αποτέλεσμα να καθυστερείται η θεραπεία του. Το υδρολυμένο κολλαγόνο λοιπόν, έχει την ιδιότητα να διεγείρει τα χονδροκύτταρα, κύτταρα που ελέγχουν τυχόν αλλαγές στον χόνδρο (ευρεσιτεχνία Αμερικής).

Το υδρολυμένο κολλαγόνο παράγεται μέσα από τη διαδικασία ενζυματικής υδρόλυσης ιστών κολλαγόνου. Μέσω της υδρόλυσης το κολλαγόνο διαιρείται σε μικρότερα κομμάτια (υδατοδιαλυτά, βιοδραστικά πεπτίδια), άρα απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, και επίσης περιέχει τρεις (3) φορές περισσότερο προλίνη και γλυκίνη.

Άλλες μελέτες σε ασθενείς έδειξαν μείωση του πόνου (π.χ. σε άνοδο σκάλας), βελτίωση ευκαμψίας των αρθρώσεων, βελτίωση ελαστικότητας δέρματος, αντιμετώπιση οστεοπόρωσης, και βελτίωση των επιδόσεων σε αθλητές. Κατά την άθληση γίνεται καλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης (97%), ενώ περιέχει γλυκίνη και αργινίνη που είναι βασικά στοιχεία της κρεατίνης.

Όσον αφορά την ασφάλεια του προϊόντος, πληθώρα ερευνών έδειξαν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι ασφαλές με σπάνιο το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης, ή αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα.

Συμπερασματικά, το προϊόν απευθύνεται σε ηλικιωμένους, σε αθλητές, σε υπέρβαρα άτομα, σε άτομα που υπόκεινται σε έντονα επαναλαμβανόμενα φορτία, ή σε όποια άλλη περίπτωση ο ιατρός κρίνει απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου