“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Aloe vera. Ένα φάρμακο της φύσης.

Η Aloe vera είναι ένα φυτό με μακριά παχιά φύλλα (παχύφυτο), και ποικιλία περί των 300 ειδών, που εντοπίζεται κυρίως σε θερμά και τροπικά μέρη. Μερικά από τα είδη αλόης, με πιο γνωστή την aloe vera barbadensis, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, μετά από ειδική επεξεργασία φυσικά. Για το σκοπό αυτό συλλέγεται μόνο το παχύρευστο τζελ από το εσωτερικό των φύλλων, και όχι το περίβλημα του φύλλου που περιέχει την τοξική αλοίνη.

Οι θεραπευτικές δράσεις του φυτού ήταν γνωστές από τα αρχαία χρόνια, αφού συναντάμε αναφορές σε κείμενα όπως των μεγάλων Ελλήνων ιατρών Ιπποκράτη και Κέλσιου. Σήμερα την αλόη μπορούμε να την προμηθευτούμε μέσα από μεγάλη γκάμα φαρμακευτικών σκευασμάτων εγκεκριμένων από τον Ε.Ο.Φ. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συστατικό που να ευθύνεται για την ευεργετική δράση της αλόης, αλλά είναι η συνεργασία όλων των συστατικών της (περίπου 150).

Εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες πάνω στην αλόη, δείχνουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της υγείας μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από αυτά. Καταπραΰνει πληγές, εγκαύματα ή δερματικές παθήσεις, ημικρανίες, βελτιώνει τη λειτουργία των τριχοειδών αγγείων και την απορρόφηση βιταμινών, έχει αντιοξειδωτική δράση, αντιμετωπίζει εντεροπάθειες, κακοήθειες, καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, ή νευρολογικές διαταραχές.

Συνοψίζοντας να πούμε, ότι πέρα από το θεραπευτικό της ρόλο, η aloe vera μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά ως συμπλήρωμα, για την γενική τόνωση της υγείας μας σε μια απαιτητική καθημερινότητα. Ωστόσο, δε θα πρέπει να υποκαθιστά μια πλήρης και υγιεινή διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τις οδηγίες του ιατρού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου