“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο επαρκής ύπνος βοηθά στη μνήμη!

Η συρρίκνωση μιας περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού στο μέτωπο, με την πάροδο της ηλικίας, δυσκολεύει τον ύπνο. Σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα, αυτό δευτερευόντως επηρεάζει την μνήμη, με αποτέλεσμα τα ηλικιωμένα άτομα να ξεχνούν.

Ουσιαστικά η έρευνα έδειξε, ότι αν ένας ηλικιωμένος καταφέρνει να κοιμάται ποιοτικότερα (π.χ. έχοντας ασκηθεί προηγουμένως), θα έχει καλύτερη μνήμη την επόμενη μέρα. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι ο ύπνος είναι μόνο ένας από αρκετούς παράγοντες που επιδρούν στη μνήμη.

Σύμφωνα με το Nature και τους Times της Νέας Υόρκης, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον Μπράιμς Μάντερ του πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, έκαναν μνημονικά πειράματα σε 2 ομάδας εθελοντών. Η πρώτη ομάδα απαρτιζόταν από 18 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη, και η δεύτερη ομάδα από 15 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

Οι εθελοντές έπρεπε να θυμηθούν ζεύγη λέξεων μερικά λεπτά μετά αφού τις είχαν δει, καθώς και την επόμενη μέρα αφού είχαν κοιμηθεί, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου γινόταν καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα). Τελικά η έρευνα έδειξε ότι, οι ηλικιωμένοι είχαν μειωμένη μνήμη από τους νέους (από 25%-55%), και επιπλέον στατιστικά σημαντική μειωμένη λειτουργία των εγκεφαλικών κυμάτων στο βαθύ ύπνο.

Πηγή: εφημ. ΠΡΩΤΗ του Περιστερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου