Οι πιο πολλοί θα έχετε μια γενική εικόνα ενός ατόμου με νόσο Parkinson, από το κοντινό σας περιβάλλον. Είναι η πιο γνωστή νευρολογική νόσος του εξωπυραμιδικού συστήματος (βασικά γάγγλια). Το πυραμιδικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την εκούσια κινητικότητα του σώματος, και το εξωπυραμιδικό ευθύνεται για την ποιότητα-αρμονία των κινήσεων και την αυτοματοποίησή τους. Έχουμε λοιπόν μια εκφυλιστική καταστροφή των νευρικών κυττάρων του εξωπυραμιδικού, λόγω της φυσιολογικής γήρανσης, που οδηγεί σε έλλειψη ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια ουσία που σχετίζεται άμεσα με την κινητικότητα του ατόμου, αφού δίνει το <<σύνθημα>> για την έναρξη και τον τερματισμό μιας κίνησης.
Χαρακτηριστική κλινική εικόνα ενός παρκινσονικού ατόμου είναι ο τρόμος ηρεμίας, η βραδυκινησία, η κακή ισορροπία, το μικρό μήκος βήματος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Λόγω της δυσκολίας να πραγματοποιήσει κινήσεις ο ασθενής, <<τεμπελιάζει>> με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση κινητικών ελλειμμάτων.
Η φαρμακευτική θεραπεία της νόσου που θα προτείνει ο γιατρός, βασίζεται κυρίως στην L-ντόπα, η οποία μετατρέπεται σε ντοπαμίνη εντός του εγκεφάλου. Στόχος του νευρολόγου που παρακολουθεί τον ασθενή είναι να ελέγξει τα συμπτώματα του Parkinson. Πέρα από την ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, κρίνεται αναγκαία η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση. Ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να είναι ενήμερος για τη χρονική στιγμή που η φαρμακευτική δράση βρίσκεται στην ύψιστη φάση της, για να προγραμματίσει τη συνεδρία.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές τεχνικές βελτίωσης βάδισης που επιστρατεύει ο φυσικοθεραπευτής:
• Οπτικά ερεθίσματα όπως διακεκομμένες γραμμές (π.χ. αυτοκόλλητες ταινίες σε απόσταση μήκους βήματος).
• Βάζουμε ένα οπτικό στόχο με τα μάτια του ασθενή στραμμένα σε αυτόν (π.χ. πάμε στην απέναντι πόρτα).
• Ακουστικά, λεκτικά ή ακόμα και μουσικά ερεθίσματα κατά τη βάδιση. (π.χ. τοποθέτηση καρφιών στο τακούνι των υποδημάτων ώστε να ακούγεται ήχος και να δίνει ρυθμό στον ασθενή)
• Επιδιώκουμε ο ασθενής να είναι συγκεντρωμένος και να μην του αποσπά κάτι την προσοχή.
Πέρα από τη βάδιση ο φυσικοθεραπευτής θα εκπαιδεύσει το άτομο να εκτελεί βασικές λειτουργικές δραστηριότητες όπως η μεταφορά του από την ύπτια στην πλάγια ή καθιστή θέση, καθώς και στην έγερση του στην όρθια θέση.
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011
Parkinson και βελτίωση βάδισης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου