“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

O ρόλος της άσκησης στην άνοια

Αρκετοί ερευνητές ανά την υφήλιο, έχουν αναδείξει το σπουδαίο ρόλο της άσκησης, ως ένα από τα μη φαρμακευτικά μέσα, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της άνοιας. Σε ανοιακούς ασθενείς, τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης έχουν σκοπό, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική άσκηση δρα ευεργετικά στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Βρέθηκε ακόμα, ότι μειώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης β – αμιλοειδούς, που είναι χαρακτηριστικό εύρημα, στον εγκέφαλο ασθενών με Alzheimer. Επιπλέον, βελτιώνει την πλαστικότητα του ιππόκαμπου (κέντρο μνήμης και μάθησης), και παράλληλα συνεισφέρει στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου.

Βέβαια, η άσκηση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενή, και να διακρίνεται από σταδιακά αυξανόμενη δυσκολία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι η άσκηση για να είναι αποτελεσματική για τους ηλικιωμένους, γίνεται με συχνότητα 3 φορές τουλάχιστον εβδομαδιαίως, είναι μέτριας έντασης, και διάρκειας περίπου 1 ώρας. Είναι σημαντικό να πούμε, ότι τα οφέλη της άσκησης χάνονται, αν κάποιος σταματήσει να την εντάσσει στην καθημερινότητά του.

Τα προγράμματα άσκησης για ηλικιωμένους, περιλαμβάνουν ασκήσεις προθέρμανσης, ενδυνάμωσης, ισορροπίας, ευλυγισίας (διατάσεις), καθώς και χαλάρωσης. Τέλος να επισημάνουμε ότι, αφού γίνει η αξιολόγηση, οι ασκήσεις που επιλέγονται από το φυσικοθεραπευτή, γίνονται υπό την εποπτεία του, για την ασφάλεια καθώς και το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα του ηλικιωμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου