“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Eξάρθρημα ώμου και φυσικοθεραπεία

Το εξάρθρημα ώμου, είναι η μόνιμη απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών, της κεφαλής του βραχιονίου με την ωμογλήνη, με άμεση συνέπεια των τραυματισμό των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων της περιοχής. Ο μηχανισμός κάκωσης προκαλείται συνήθως, από άμεση εφαρμογή βίας με το βραχίονα σε απαγωγή (π.χ. μετά από πτώση). Το πρόσθιο εξάρθρημα είναι ο πιο συχνός τύπος, σε ποσοστό 85% περίπου.

Ο ασθενής παραπονιέται ότι του βγήκε ο ώμος, και υποβαστάζει το πάσχον μέλος. Λόγω της χαμένης αρθρικής επαφής, του έντονου πόνου, και του μυϊκού σπασμού, το εύρος τροχιάς κίνησης μειώνεται σημαντικά, και παρατηρείται κλινικά μια χαρακτηριστική αστάθεια της άρθρωσης.
Η ανάταξη γίνεται είτε με το χειρισμό του Ιπποκράτη (έλξη με ταυτόχρονη έξω στροφή), είτε με το χειρισμό Kocher. Ο χειρισμός της ανάταξης γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, και μόνο από τον ορθοπαιδικό ιατρό, γιατί μπορεί να προκαλέσει κάταγμα, νευρική βλάβη ή κάκωση της μασχαλιαίας αρτηρίας. Μετά την ανάταξη, ακολουθεί ακτινογραφία ώμου, για να διαπιστωθεί ότι η κεφαλή του βραχιονίου, τοποθετήθηκε με ακρίβεια στην ωμογλήνη της ωμοπλάτης.

Αρχικά ακινητοποιείται το πάσχον μέλος για 1 μήνα περίπου. Η διάρκεια της φάσης ακινητοποίησης, εξαρτάται από το μέγεθος της κάκωσης και την ηλικία του ασθενή. Ο φυσικοθεραπευτής σε αυτή τη φάση έχει στόχο τη μείωση του πόνου, τη μείωση της φλεγμονής, να επιταχύνει την επούλωση, (ρεύματα tens, υπέρηχα, laser, κρυοθεραπεία, taping), και την πρόληψη της μυϊκής ατροφίας (ρεύματα EMS, ισομετρικές ασκήσεις).

Συνήθως μετά την 2η εβδομάδα ακινητοποίησης, ο ασθενής σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα φυσικά μέσα, ξεκινάει ένα προοδευτικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας (εκκρεμοειδείς, υποβοηθούμενες, ισομετρικές), και μετά τον 1 μήνα (ισοτονικές με αντίσταση, ιδιοδεκτικές διαβαθμισμένης δυσκολίας, ελεύθερες ενεργητικές προσαρμοσμένες για κάθε ασθενή).

Με την κατάλληλη συνεργασία ιατρού – φυσικοθεραπευτή – ασθενή, ο τελευταίος θα καταφέρει τελικά, την ομαλή επανένταξή του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου