“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Mουσικοθεραπεία στην τρίτη ηλικία

Η μουσικοθεραπεία είναι μια δημιουργική και αποτελεσματική μέθοδος, για την αντιμετώπιση της διασπαστικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται σε ασθενείς με άνοια. Ακόμα και οι ασθενείς με προχωρημένη άνοια μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μουσικοθεραπείας. Ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή, επιλέγεται το είδος της μουσικής, που μπορεί να έχει ηρεμιστική ή διεγερτική δράση.

Μια μουσικοθεραπευτική συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει, τραγούδι, ακρόαση, χορό, παιχνίδι, καθώς και παίξιμο μουσικών οργάνων. Η μουσική μειώνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών, προάγει την παραγωγή ενδορφινών (ουσίες που μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη διάθεση) με τη διέγερση της υπόφυσης, αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης (ουσία με αντιοξειδωτική δράση που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), καθώς επίσης βοηθάει την μακροχρόνια μνήμη.

Εκτός από τους ηλικιωμένους, τα οφέλη της μουσικοθεραπείας αφορούν άμεσα τους φροντιστές, και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενός γηριατρικού κέντρου αποκατάστασης. Οι τεχνικές μουσικοθεραπείας που χρησιμοποιούνται στους ηλικιωμένους είναι:

1. Επανεκκίνηση (remotivation). Κατάλληλη για ηλικιωμένους με προσωρινή απώλεια μνήμης, και όχι με άνοια. Διεγείρει τη σκέψη, την κοινωνικότητα, και τη λεκτική αλληλεπίδραση. Χρησιμοποιείται μουσική από το παρελθόν.
2. Ανάμνηση (reminiscence). Δομημένη ανασκόπηση των σημαντικών γεγονότων που έζησαν οι ηλικιωμένοι. Μοιράζονται εμπειρίες του παρελθόντος, δίνοντας νόημα στη ζωή τους.
3. Εκπαίδευση αισθήσεων (sensory training). Κατάλληλη για ηλικιωμένους με χαμηλή λειτουργικότητα, και επικοινωνιακή ικανότητα. Χρησιμοποιούνται μέθοδοι που ερεθίζουν τις σωματικές αντιδράσεις, και τις οπτικοακουστικές αισθήσεις.

Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν, ότι οι ηλικιωμένοι ήταν σημαντικά λιγότερο ταραγμένοι μετά τις μουσικοθεραπευτικές συνεδρίες, έτρωγαν περισσότερο, ενώ βελτιώθηκε η ψυχολογία τους και η ποιότητα του ύπνου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου