“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αξιολόγηση λειτουργικότητας ώμου σε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Α.Ε.Ε. )

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια κλίμακα αξιολόγησης λειτουργικότητας ώμου, από το 1 μέχρι το 6, για ασθενείς που έχουν υποστεί Α.Ε.Ε. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι παρακάτω δοκιμασίες μπορούν να συμπεριληφθούν από το φυσικοθεραπευτή και κατά το πλάνο θεραπείας.

1. Σε ύπτια θέση ο ασθενής κάνει απαγωγή ωμοπλάτης, με τον φυσικοθεραπευτή να υποστηρίζει τον ώμο σε 90 μοίρες κάμψης και τον αγκώνα σε έκταση.

2. Σε ύπτια θέση ο ασθενής σταθεροποιεί για 2 δευτερόλεπτα τον ώμο σε 90 μοίρες κάμψης, με λίγη έξω στροφή (45 μοίρες).


3. Σε ύπτια θέση ο ασθενής με τον ώμο σε 90 μοίρες κάμψης, κάνει κάμψη – έκταση αγκώνα για να φέρει την παλάμη στο μέτωπό του.

4. Σε ύπτια θέση ο ασθενής σταθεροποιεί για 5 δευτερόλεπτα τον ώμο σε 90 μοίρες κάμψης, με τον αντίχειρα να δείχνει προς τα πάνω.

5. Σε καθιστή θέση ο ασθενής κάνει κάμψη ώμου χωρίς τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, διατηρεί τη θέση για 10 δευτερόλεπτα, και μετά το κατεβάζει.

6. Στην όρθια θέση ο ασθενής ακουμπάει την άκρα χείρα στον τοίχο, με τον ώμο σε 90 μοίρες απαγωγής. Διατηρεί τη θέση αυτή, και παράλληλα στρέφει το σώμα του πίσω ώστε να μην κοιτά τον τοίχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου