“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Κύστη Βaker και φυσικοθεραπεία

Η κύστη Baker (Baker’ s cyst) ή ιγνυακή κύστη, πήρε το όνομά της από τον Baker το 1877, που την περιέγραψε για πρώτη φορά. Οι κύστες Baker, είναι οι συχνότεροι κυστικοί σχηματισμοί που εμφανίζονται στην οπίσθια έσω επιφάνεια του γόνατος, ανάμεσα στην έσω κεφαλή του γαστροκνημίου και του ημιυμενώδους. Συχνή αιτία δημιουργίας της κύστης, είναι η διαφυγή αρθρικού υγρού της άρθρωσης του γόνατος μέσω μιας οπής του αρθρικού υμένα, που εν συνεχεία δε μπορεί να επιστρέψει πίσω.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει άμεσος συσχετισμός της κύστης Baker, με κάποιο ενδοαρθρικό πρόβλημα του γόνατος όπως, ρήξεις συνδέσμων, μηνίσκων, οστεοαρθρίτιδα, υμενίτιδα, ή χονδροπάθεια επιγονατίδας. Σε παιδικές ηλικίες, συνήθως η κύστη εμφανίζεται ως συνέπεια τραυματικής κάκωσης του γόνατος.

Κατά την κλινική εξέταση, η κύστη ψηλαφάται εύκολα, και μπορεί να συνδυάζεται με πόνο κατά την κάμψη – έκταση του γόνατος. Μια διαγνωστική μέθοδος (υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία) επιβεβαιώνει το πρόβλημα, και γίνεται διαφοροδιάγνωση από άλλες βλάβες όπως όγκοι, ή θρομβοφλεβίτιδες.

Σπανίως γίνεται επιπλοκή, με αποτέλεσμα να σπάσει η κύστη Baker και να διαχυθεί το υγρό στη περιοχή της γαστροκνημίας. Τότε στην περιοχή εμφανίζεται οίδημα, πόνος, ερυθρότητα, τοπική αύξηση θερμοκρασίας και ένα αίσθημα της ροής του υγρού στον ασθενή. Τελικά το υγρό θα απορροφηθεί σταδιακά από τον ίδιο τον οργανισμό, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου. Από την άλλη, υπάρχει και η ευχάριστη εξέλιξη της κύστης Baker, που είναι να εξαφανιστεί μόνη της.

Αν δεν υπάρχει ενδοαρθρική βλάβη, η κύστη αντιμετωπίζεται συντηρητικά (έγχυση κορτικοειδών, φυσικοθεραπεία). Ωστόσο, αν υπάρχει ενδοαρθρική βλάβη, τότε ο ορθοπαιδικός προτείνει τη λύση της αρθροσκόπησης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων εξαφανίζεται η κύστη. Αν ούτε τότε λυθεί το πρόβλημα, τότε γίνεται χειρουργική εκτομή της κύστης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ορθοπαιδικός σε επικοινωνία με τον ασθενή θα αποφασίσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Συντηρητικά, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που έχει προτείνει ο γιατρός, η φυσικοθεραπεία θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και κυρίως περιλαμβάνει:

• Ηλεκτροθεραπεία (TENS, EMS)
• Laser
• Κινησιοθεραπεία στα όρια του πόνου (Βελτίωση εύρους τροχιάς ROM,ενδυνάμωση περιαρθρικών μυών, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας)
• Κρυοθεραπεία
• Περίδεση γόνατος

18 σχόλια:

  1. Συναδελφε μου ειχε ερθει αθενης με κυστη κ ο γιατρος του ειχε παι να πιεσουμε την κυστη προς τα μεσα..αρνηθηκα φυσικα αλλα θελω κ την δικη σου γνωμη.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εννοείς κατά τη διάρκεια της μάλαξης, θα το απέφευγα και εγώ. Θα μπορούσαμε όμως να εφαρμόσουμε πιεστική περίδεση στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρεται μου διεγνωσαν κι εμένα κάτι τέτοιο . Πήγα στον 1ο γιατρό και μου είπε θα φύγει μονη της και να κανω πολλή γυμναστική , να "προκαλέσω" το σπασιμο της κύστης.
    Παω σε 2ο γιατρό και μου μου λέει ξεκούραση , δεν θέλουμε να σπάσει μονη της, και να προχωρήσουμε σε απορροφηση του υγρού , με επέμβαση.
    Εγω τωρα τι κάνω? Και οι 2 γιατροι σε δημόσια νοσοκομεία.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου. Για το αν θα φύγει μόνη της δεν το ξέρει κανείς, αλλά ούτε αποκλείεται κιόλας. Για τη γυμναστική συμφωνώ, άλλα για μυική ενδυνάμωση και όχι για να προκαλέσεις σπάσιμο της κύστης. Έχω την αίσθηση ότι ο δεύτερος γιατρός σου πρότεινε πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση. Περαστικά όσο το δυνατό συντομότερο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου διαγνωστηκε κυστη baker και στα δυο γονατα ,δεν εκανα κάποιες εξετασεις,απλως είδε ο γιατρος τα γόνατα μου. Μου συνέστησε να παίρνω το voltaflex και θα δω αποτελέσματα μετά από τρεις μηνες. Μου είπε επισης να βάζω πάγο πάνω στο γόνατο,ενώ μια φυσιοθεραπεύτρι μου είπε να βάζω πάγο πάνω στη κύστη μέχρι να μουδιάσει το γόνατο.Τι πρέπει να κάνω από τα δύο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλησπέρα. Δε σου είπανε κάτι διαφορετικό. Απλά ο γιατρός από τη πλευρά του σου έδωσε το εν λόγω φάρμακο. Την παγοκύστη θα την εφαρμόζεις στην περιοχή του γόνατος που νιώθεις τον πόνο, τυλιγμένη με μια πετσέτα για 10 - 15 λεπτά περίπου 2- 3 φορές τη μέρα. Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του ιατρού σου. Περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα με πονάει στο μπροστινό μέρος του γόνατου.Είναι το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιθανόν να έχεις κάποιο άλλο πρόβλημα, γιατί συνήθως ο πόνος εντοπίζεται στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σασ και εγω με μαγνιτικη ειδα οτι εχω αρχομενη κυστη...και ρηξησ στο οπισθιο κερασ του εσω μυνισκου η οποια φθανειεωσ τησ καψικησ και κνημιαιασ αρθρικησ του επιφανειασ. επισησ ρηξηελεγχεται και στο σωμα αυτου. αχ λετε χειρουργειο? σασ ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Άννα. Προσπάθησε αρχικά να το αντιμετωπίσεις συντηρητικά. Αν δεις ότι το πρόβλημα επιμένει, και σε εμποδίζει στην καθημερινότητά σου, τότε θα εξετάσεις με τον ορθοπαιδικό σου, το ενδεχόμενο του χειρουργείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπαρχει περιπτωση να μην φεβεται στην μαγνητικη; εχω εντονους πονους στο πισω εξωτερικο και μεσαιο μερος του γονατου, η μαγνητικη εδειξε ριξη εσω μηνισκου αλλα οχι κατι αλλο , οι πονοι γινοντε φριχτοι με το περπατημα η υην ασκηση και μουδιαζει το ποδι , σας παρακαλω μια απαντηση να τιξη φως σε ολο αυτο γτ μου λενε οτι δεν ειναι τοσο σοβαρο αλλα εγω ποναω πολυ και δεν παταω σωστα το ποδι αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μαγνητική δείχνει βλάβες στα μαλακά μόρια, όπως και έδειξε σε εσένα, τη ρήξη έσω μηνίσκου. Κατά τη κλινική εξέταση η κύστη μπορεί εύκολα να ψηλαφηθεί. Άρα αν είχες κύστη θα το είχαν εντοπίσει. Πιθανόν να οδηγηθείς σε αρθροσκοπική τεχνική, από τον ορθοπαιδικό σου, εάν επιμείνουν τα συμπτώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πριν μια εβδομάδα χτύπησα το γόνατό μου προσπαθώντας να ανέβω ένα τσιμεντένιο σκάμα. Το χτύπημα ήταν δυνατό και αμέσως το γόνατό μου πρήστηκε. Έκανα μαγνητική η οποία αποκλείει πρόβλημα σε μηνίσκο, χιαστούς και συνδέσμους. Αναφέρει ότι υπάρχει αιμάτωμα στον υποδοριο χώρο της πρόσθιας επιφάνειας του γόνατου, οιδηματώδη στοιχεία στον πέριξ της αρθρώσεως υποδόριο χώρο επεκτεινόμενα μέχρι την εν τω βάθει μυική περιτονία.
    Επίσης, υπάρχει μικρή κύστη Baker ο κάτω πόλος της οποίας εμφανίζει στοιχεία ρήξης και παρατηρείται συλλογή υγρού στον αρθρικό θύλακα.
    Μου έχει χορηγηθεί το Xeforapid.
    Μετά την τρίτη μέρα ο πόνος έχει περάσει στο μπροστινό τμήμα του γόνατου. Το πρήξιμο (σε μέγεθος μισού πορτοκαλιού είναι παραμένει και όταν το ακουμπάω νιώθω ότι είναι μαλακό. Βάζω πάγο συχνά για 10-15 λεπτά αλλά δεν βλέπω κάποια βελτίωση.

    Μου απαγόρευσαν να περιδέσω το σημείο επειδή είμαι υπέρβαρος. Δεν μου συνέστησαν να βάζω κάποια αλοιφή πάνω στο πρήξιμο. Κάπου άκουσα ότι μπορώ να βάλω αλουμινόνερο για να βοηθήσω το πρήξιμο.

    Θα ήθελα την πολύτιμη άποψή σας.

    Ευχαριστώ πολύ

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημερα σας εχω μια κυστη στο αριστερο μου γονατο,κυστη baker διαστασεων 7cm*2cm. μου ειπαν να κανω μαγνητικη.οι μεγαλες κυστεις αφαιρουνται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εχω εκφυλιση ολων των μηνισκων χωρι εικονα ρηξης, χονδρπαθεια επιγονατιδων, εικονα οστεονεκρωσης στον μηριαιο κονδυλο, μηνισκικη κύστη και κυστη baker.
    Θα με ενδιέφερε πολύ η πρόταση σας για θεραπεία .
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η κύστη baker εαν έχει σπάσει πέρα από φυσιοθεραπεία το κολύμπι βοηθάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προκαλεί πόνο και στο πίσω μέρος του ποδιού στο μηρό; ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετά από ολική ρομποτικη στο δεξιό γόνατο προ 4μηνου,ένοιωθα σαν κάτι να κυλάει εσωτερικά στο μηρό 2-3, φορές την ημέρα και έκτοτε νοιώθω σαν να μου κρατάει και το γόνατο, όταν σηκώνω η κάμπτω, ακόμη και για απλές ασκήσεις το πόδι και νοιώθω ελαφρύ πόνο στο δεξιό μηρό που μου ανεβαίνει προς το ισχύο, το οποίο αρχίζει να με ενοχλεί. Νοιώθω πόνο αλλά όχι σοβαρό στο πίσω μέρος. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή