“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

O ρόλος της θεραπευτικής ιππασίας

Ο όρος θεραπευτική ιππασία, αναφέρεται στη θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου. Είναι μια ειδική τεχνική φυσικοθεραπείας, που χρησιμοποιεί ως μέσο θεραπείας το άλογο, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη φυσική, ψυχολογική καθώς και κοινωνική κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες. Σε βραχύχρονα πρωτόκολλα αποκατάστασης η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μέρος ενός σύνθετου φυσικοθεραπευτικού προγράμματος , ενώ σε χρόνιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της θεραπεία.

Οι θετικές επιδράσεις του αλόγου στον ασθενή, οφείλονται στη ρυθμική του κίνηση, στη σωματική δραστηριότητα, και την επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής ιππασίας, ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής εκμεταλλεύεται αφενός τη ρυθμική κίνηση του αλόγου, και αφετέρου τη διασκέδαση που προσφέρει το άλογο, που είναι σημαντικό κίνητρο για τον αναβάτη.

Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί την επαναλαμβανόμενη ρυθμική, και τρισδιάστατη κίνηση του αλόγου, ενώ παράλληλα μπορεί να χειριστεί το βηματισμό του αλόγου, την ταχύτητα, τις αλλαγές κατεύθυνσης, ή ακόμα και τη θέση του ασθενή πάνω του. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι το άλογο, είναι μια κινούμενη μηχανή φυσικοθεραπείας, με τον αναβάτη να είναι ασθενής και όχι ιππέας. Στην θεραπευτική ιππασία το άλογο επηρεάζει τον αναβάτη, και όχι ο αναβάτης το άλογο.
Μερικές από τις ενδείξεις για τη θεραπευτική ιππασία είναι:

• Εγκεφαλική παράλυση
• Ορθοπαιδικές παθήσεις
• Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
• Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
• Καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
• Εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις
• Ψυχολογικά ή μαθησιακά προβλήματα

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η θεραπευτική ιππασία μελετάται πάνω από 30 χρόνια, με τις έρευνες να δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου