“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Αποκοπή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και επιπτώσεις

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους συνδέσμους του γόνατος, και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Όπως ο πρόσθιος χιαστός περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο, αντίστοιχα ο οπίσθιος χιαστός περιορίζει την οπίσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο. Ο οπίσθιος χιαστός εκφύεται από τον οπίσθιο μεσογλήνιο βόθρο της κνήμης, και καταφύεται στον έσω μηριαίο κόνδυλο.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού, ή χειρουργικών επεμβάσεων (π.χ. ολική αρθροπλαστική γόνατος) ενδεχομένως να αποκοπεί τελείως ο οπίσθιος χιαστός. Αυτό συνεπάγεται αλλαγή της βιομηχανικής, της σταθερότητας, της ιδιοδεκτικότητάς και κατ’ επέκταση της λειτουργικότητας του γόνατος.

Ο οπίσθιος χιαστός συμβάλλει στο μηριαίο rollback κατά την κάμψη του γόνατος. Θυμίζουμε ότι όταν η κυρτή επιφάνεια (μηριαίοι κόνδυλοι) κυλίεται σε σχέση με την κοίλη επιφάνεια (κνημιαία πλατώ), τότε η ολίσθηση γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση (ν.Kaltenborn). Σε αποκοπή λοιπόν, παρατηρούνται φαινόμενα πρόσκρουσης του μηριαίου πάνω στην κνήμη, με συνέπεια το εύρος κάμψης να περιορίζεται περίπου στις 90 μοίρες.

Η απουσία του μηριαίου rollback σημαίνει επίσης, μείωση του μοχλοβραχίονα έκτασης του γόνατος. Έτσι απαιτείται μεγαλύτερο έργο του τετρακεφάλου για να ολοκληρωθεί η κίνηση, όπως για παράδειγμα σε άνοδο σκάλας. Κατά την άνοδο σκάλας, παρατηρούμε επίσης το σώμα του ασθενή να μετακινείται προς τα εμπρός (έντονη σύσπαση υποκνημιδίων), για να μειωθεί η ροπή κάμψης γόνατος από το σωματικό βάρος, και να διευκολυνθεί ο τετρακέφαλος.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η αποκατάσταση ή αν είναι εφικτή, η διατήρηση του οπίσθιου χιαστού μετά από ένα χειρουργείο, θα διατηρήσει τη φυσιολογική σταθερότητα, ιδιοδεκτικότητα, και λειτουργία του γόνατος. Ειδάλλως, σε αντικατάσταση (π.χ. με μόσχευμα τένοντα) ή αποκοπή του οπίσθιου χιαστού, θα διαταραχθούν τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης και βάδισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου