“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Αποκοπή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και επιπτώσεις

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους συνδέσμους του γόνατος, και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης. Όπως ο πρόσθιος χιαστός περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο, αντίστοιχα ο οπίσθιος χιαστός περιορίζει την οπίσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο. Ο οπίσθιος χιαστός εκφύεται από τον οπίσθιο μεσογλήνιο βόθρο της κνήμης, και καταφύεται στον έσω μηριαίο κόνδυλο.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού, ή χειρουργικών επεμβάσεων (π.χ. ολική αρθροπλαστική γόνατος) ενδεχομένως να αποκοπεί τελείως ο οπίσθιος χιαστός. Αυτό συνεπάγεται αλλαγή της βιομηχανικής, της σταθερότητας, της ιδιοδεκτικότητάς και κατ’ επέκταση της λειτουργικότητας του γόνατος.

Ο οπίσθιος χιαστός συμβάλλει στο μηριαίο rollback κατά την κάμψη του γόνατος. Θυμίζουμε ότι όταν η κυρτή επιφάνεια (μηριαίοι κόνδυλοι) κυλίεται σε σχέση με την κοίλη επιφάνεια (κνημιαία πλατώ), τότε η ολίσθηση γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση (ν.Kaltenborn). Σε αποκοπή λοιπόν, παρατηρούνται φαινόμενα πρόσκρουσης του μηριαίου πάνω στην κνήμη, με συνέπεια το εύρος κάμψης να περιορίζεται περίπου στις 90 μοίρες.

Η απουσία του μηριαίου rollback σημαίνει επίσης, μείωση του μοχλοβραχίονα έκτασης του γόνατος. Έτσι απαιτείται μεγαλύτερο έργο του τετρακεφάλου για να ολοκληρωθεί η κίνηση, όπως για παράδειγμα σε άνοδο σκάλας. Κατά την άνοδο σκάλας, παρατηρούμε επίσης το σώμα του ασθενή να μετακινείται προς τα εμπρός (έντονη σύσπαση υποκνημιδίων), για να μειωθεί η ροπή κάμψης γόνατος από το σωματικό βάρος, και να διευκολυνθεί ο τετρακέφαλος.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η αποκατάσταση ή αν είναι εφικτή, η διατήρηση του οπίσθιου χιαστού μετά από ένα χειρουργείο, θα διατηρήσει τη φυσιολογική σταθερότητα, ιδιοδεκτικότητα, και λειτουργία του γόνατος. Ειδάλλως, σε αντικατάσταση (π.χ. με μόσχευμα τένοντα) ή αποκοπή του οπίσθιου χιαστού, θα διαταραχθούν τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης και βάδισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου