“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Αξιολόγηση βάδισης σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.)

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια κλίμακα αξιολόγησης βάδισης, από το 1 μέχρι το 6, για ασθενείς που έχουν υποστεί Α.Ε.Ε. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι παρακάτω δοκιμασίες μπορούν να συμπεριληφθούν από το φυσικοθεραπευτή και κατά το πλάνο θεραπείας.

1. Ο φυσικοθεραπευτής υποβοηθά το ημιπληγικό κάτω άκρο να έρθει προς τα εμπρός (σε έκταση), και στη συνέχεια ο ασθενής φέρνει το υγειές μπροστά.

2. Ο ασθενής περπατά μόνος του (με βοήθημα), με το φυσικοθεραπευτή δίπλα να είναι σε ετοιμότητα, να βοηθήσει την κίνηση αν χρειαστεί.

3. Ο ασθενής περπατά 3 μέτρα μόνος του, με ή χωρίς βοήθημα, αλλά χωρίς το φυσικοθεραπευτή να είναι σε ετοιμότητα.

4. Ο ασθενής περπατά 5 μέτρα μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

5. Ο ασθενής περπατά 10 μέτρα χωρίς καμία βοήθεια, σηκώνει 1 σακουλάκι με άμμο από το πάτωμα, και επιστρέφει πίσω στην αρχική του θέση μέσα σε 25 δευτερόλεπτα. (Μπορεί να χρησιμοποιήσει το υγειές άνω άκρο.)

6. Ο ασθενής ανεβαίνει και κατεβαίνει 4 σκαλοπάτια με ή χωρίς βοήθημα, αλλά χωρίς να κρατιέται από την κουπαστή, 3 φορές μέσα σε 35 δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου