“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Έλεγχος της μυϊκής ισχύος των ισχιοκνημιαίων

Των Παναγιωτόπουλου Ιωάννη ,Παντελάκη Δημήτρη

Οι ισχιοκνημιαίοι ή οπίσθιοι μηριαίοι μύες είναι ο δικέφαλος μηριαίος, ο ημιυμενώδης, και ο ημιτενοντώδης με κύρια λειτουργία την κάμψη του γόνατος μέχρι τις 120 μοίρες περίπου. Εκφύονται από το ισχιακό κύρτωμα, ενώ καταφύονται στην κεφαλή της περόνης, στην οπίσθια επιφάνεια του έσω κονδύλου κνήμης, και στο χήνειο πόδα αντίστοιχα. Πρόκειται λοιπόν για διάρθριους μύες. Η νεύρωση των ισχιοκνημιαίων γίνεται από το ισχιακό νεύρο. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρουσιάζουμε το μυϊκό τεστ για τη συγκεκριμένη ομάδα μυών. 

ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΣΠΑΣΗ (0-1)
Ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει κάμψη γόνατος, και ο φυσικοθεραπευτής προσπαθεί να εντοπίσει πιθανή μυϊκή σύσπαση (1) ψηλαφώντας την περιοχή.








ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΥΣΠΑΣΗ (2)

Ο ασθενής βρίσκεται σε πλάγια κατάκλιση με το πάσχον πόδι από κάτω, και εκπληρώνει σε πλήρες εύρος την κάμψη γόνατος. Το άλλο άκρο σταθεροποιείται μαζί με τη λεκάνη, από το φυσικοθεραπευτή.


ΜΕΤΡΙΑ ΣΥΣΠΑΣΗ (3)
Ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή κατάκλιση και κάμπτει το εξεταζόμενο γόνατο σε πλήρες εύρος. Ο φυσικοθεραπευτής παρατηρεί την κίνηση. Αν κατά την κάμψη γόνατος γίνεται ταυτόχρονα έξω στροφή τότε είναι ισχυρότερος ο δικέφαλος μηριαίος. Αν γίνεται έσω στροφή κνήμης τότε ισχυρότεροι είναι ο ημιυμενώδης και ημιτενοντώδης.


ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΣΠΑΣΗ (4-5)
Ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή κατάκλιση και κάμπτει το γόνατο με αντίσταση σε πλήρες εύρος. Ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει ελαφρά αντίσταση (4) ή αν υπάρχει δυνατότητα από τον ασθενή έντονη αντίσταση (5) στην ποδοκνημική. Για να εξετάσουμε καλύτερα το δικέφαλο μηριαίο στρέφουμε την κνήμη σε έξω στροφή, και για τους ημιυμενώδη-ημιτενοντώδη σε έσω στοφή.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου