1. Η οσφυαλγία είναι σύμπτωμα (πόνος στη μέση) που προκαλείται από κάποιο αίτιο. Βέβαια όταν χρονιάσει ο πόνος αντιμετωπίζεται και ως πάθηση. Τα αίτια είναι πολλά για την οσφυαλγία, άρα χρειάζεται πρώτα από όλα σωστή διάγνωση από τους ειδικούς, για να εντοπισθεί πιο από αυτά προκαλεί τον πόνο.
2. Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί.
3. Πριν σηκώσετε κάποιο βάρος, φέρτε το κοντά στο σώμα σας, και λυγίστε τα γόνατα με ίσια την σπονδυλική σας στήλη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλά να τεντώσετε τα γόνατα.
4. Προσπαθήστε να χάσετε τυχόν περιττά κιλά.
5. Πριν τις δραστηριότητες σας, κάντε ήπιες ενεργητικές και διατατικές ασκήσεις. Αποφύγετε απότομες κινήσεις στη μέση σας.
6. Προσέξτε τη στάση του σώματος σας ειδικά αν η εργασία σας είναι καθιστική. Υπάρχουν στο εμπόριο ανατομικά μαξιλαράκια οσφύος ή ζώνες που υποστηρίζουν την περιοχή. Κάντε επίσης τακτικά διαλλείματα.
7. Αποφύγετε ρεύματα αέρα (π.χ. κλιματιστικά) που πιθανόν να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό (ψύξη) στη μέση. Σε περίπτωση που έχετε μυϊκό σπασμό, τα θερμά επιθέματα θα σας ανακουφίσουν σημαντικά.
8. Όταν περάσει η κρίση (λουμπάγκο), ενδυναμώστε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σας. Είναι μύες που προστατεύουν τη μέση σας. Πέραν τούτου και μετά την οξεία φάση, η κολύμβηση (ελεύθερο, ύπτιο) θεωρείται ιδανικό άθλημα για να αντιμετωπιστεί η οσφυαλγία.
9. Μην φοράτε υποδήματα με ψηλά τακούνια.
10.Πίνετε άφθονα υγρά και αν είστε καπνιστές προσπαθήστε να διακόψετε το κάπνισμα. Βοηθάτε έτσι στην ενυδάτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, που 90% αποτελούνται από νερό.
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011
10 Συμβουλές για την οσφυαλγία (low back pain)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου