Σχεδόν σε όλους μας υπάρχει το φαινόμενο εμφάνισης trigger points, διότι είναι το πιο συχνό είδος μυϊκού πόνου. Το φαινόμενο αυτό έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα πάνω από 100 χρόνια. Τα myofascial trigger points (MTrPs), ή μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης (ΣΠ), είναι μικρά, περιχαρακωμένα, επώδυνα σημεία-όζοι που ψηλαφιούνται σε εν συσπάσει μυικές δεσμίδες. Ανάλογα με το αίτιο και τον τρόπο εκδήλωσής τους χωρίζονται σε πρωτογενή, δευτερογενή, δορυφορικά, ενεργά και λανθάνοντα ΣΠ.
Τα ΣΠ ενδέχεται να δημιουργηθούν από κακή στάση, τραυματισμό, υπέρχρηση, ακινητοποίηση του μυικού ιστού ή ακόμα από έντονες στρεσογόνες καταστάσεις. Τονίζουμε ότι τα πρωτογενή ΣΠ είναι καλό να αντιμετωπιστούν από το φυσικοθεραπευτή έγκαιρα, πριν προκαλέσουν τη δημιουργία δευτερογενών ΣΠ.
Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου είναι η θεωρία της ενεργειακής κρίσης ή ενεργειακής ένδειας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία τα ΣΠ οφείλονται στο φαύλο κύκλο τραυματισμός/υπέρχρηση/ακινητοποίηση → βλάβη σαρκοπλασματικού δικτύου → ιόντα Ca (παρουσία ATP) → ΣΠ → συσσώρευση αλγογόνων ουσιών (γαλακτικό οξύ) → πόνος → παρατεταμένη σύσπαση → ισχαιμία → αναποτελεσματική αντλία Ca→ ΣΠ.
Για να αντιμετωπίσουμε τα ΣΠ επιστρατεύονται διάφορες θεραπευτικές τεχνικές όπως:
• Ίσχαιμος πίεση με διάταση
• Εναλλαγή διάτασης-πάγου (stretch and spray)
• Αυτοδιατάσεις
• Τεχνικές μάλαξης
• Ηλεκτροθεραπεία (μικρορεύματα, υψίσυχνα ρεύματα)
• Ιοντοφόρεση-φωνοφόρεση
• Laser
• Θερμοθεραπεία (υπέρηχοι-διαθερμίες-θερμά επιθέματα)
• Τεχνικές χρήσης βελόνας με ή χωρίς έγχυση κάποιας ουσίας (στεγνή βελόνα).
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Παρασκευή 13 Μαΐου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου