“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σύνδρομο απιοειδούς

Ο απιοειδής μυς εκφύεται από την πρόσθια-έσω επιφάνεια του ιερού οστού, διέρχεται από το μείζον ισχιακό τρήμα, και καταφύεται στο μείζον τροχαντήρα. Η ονομασία του δικαιολογείται από το γεγονός ότι έχει σχήμα αχλαδιού (απιδιού), ενώ στα αγγλικά (piriformis muscle) από τις λατινικές λέξεις pirum (αχλάδι) και forma (σχήμα). Είναι ένας από τους έξω στροφείς και απαγωγούς του ισχίου. Μετά τις 60 μοίρες κάμψης του ισχίου όμως εκτός από απαγωγός λειτουργεί ως έσω στροφέας του ισχίου. Χαρακτηριστική συμπτωματολογία του συνδρόμου είναι ο πόνος στο ισχίο, στο γλουτό, και στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού.

Πιθανόν ο ασθενής να νοιώθει πόνο χαμηλά στην οσφύ, στο περίνεο, στο γαστροκνήμιο, στον άκρο πόδα ή να παρουσιαστεί οίδημα στο πάσχον κάτω άκρο. Η κλινική διαφοροδιάγνωση πάντως του συνδρόμου από τον εξεταστή είναι δύσκολη υπόθεση, αφού παρόμοια εικόνα συναντάμε σε δισκοπάθειες, αγγειοπάθειες, όγκους, αρθρίτιδες, στενώσεις καθώς και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Ένα από τα πιθανά αίτια του συνδρόμου είναι η παγίδευση του ισχιακού νεύρου, για παράδειγμα από ένα μυϊκό σπασμό του απιοειδή. Η διαδρομή του ισχιακού νεύρου εμφανίζει διάφορες ανατομικές παραλλαγές σε κάθε άνθρωπο. Συχνότερα (90%) το ισχιακό νεύρο περνά κάτω από τον απιοειδή, κατά 10% κλάδος του νεύρου περνά μέσα από τον απιοειδή, κατά 2% κλάδος του νεύρου περνά πάνω από τον απιοειδή, και μόλις στο 1% το ισχιακό νεύρο περνά μέσα από τον απιοειδή. Άλλα αίτια μπορεί να είναι η ίνωση του μυ από ενδομυϊκές ενέσεις, η πίεση του νεύρου στο μείζον ισχιακό τρήμα, τα trigger points, ή η κακή λειτουργία της ιερολαγώνιας άρθρωσης.

Πριν την οργάνωση του πλάνου θεραπείας από τον φυσικοθεραπευτή, είναι απαραίτητη η συνεκτίμηση των ευρημάτων από την υποκειμενική και αντικειμενική αξιολόγηση του ασθενή. Γενικά ένα φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Φυσικά μέσα (ηλεκτροθεραπεία-θερμοθεραπεία)

2. Θεραπευτική μάλαξη

3. Μυϊκή ενδυνάμωση

4. Κινητοποίηση ιερολαγώνιας, οσφύος, και ισχίου

5. Trigger point therapy

6. Διατάσεις- αυτοδιατάσεις

7. Επανεκπαίδευση ιδιοδεκτικότητας

8. Χρήση ορθοτικών μέσων

9. Kinesiotaping

10.Αποφυγή εξωγενών επιβαρυντικών παραγόντων (π.χ. σωστή προπόνηση, κατάλληλα υποδήματα, διόρθωση τεχνικής, κατάλληλη προθέρμανση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου