“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη με την Aspasia Exinya. H γιατρός που έφερε την αυθεντική Κινέζικη Τελετή Τσαγιού στην Ελλάδα.

- Κάντε μας μια μικρή ιστορική αναδρομή, της υψηλοτέρου επιπέδου Κινέζικης τελετής τσαγιού (Gong Fu Cha).
Η ιστορία του τσαγιού ως τέχνη, αρχίζει από τον Λου Γιού τον 7ο αιώνα μ.Χ. που έγραψε την πρώτη μονογραφία αφιερωμένη στο τσάι και την προετοιμασία του. Αυτός είναι που καθόρισε τους κανόνες και τη διαδικασία της τελετής παρασκευής και σερβιρίσματος τσαγιού. Μετά απ’ αυτόν οι κανόνες άλλαξαν και εξελίχθηκαν. Η τελετή Gonk fu cha, δημιουργήθηκε από τον 17ο γιο του αυτοκράτορα Μιν Τσου Εν, της δυναστείας των Μινγκ και ήταν αυτή που εκτελούταν για τον αυτοκράτορα.

- Πώς σας ήρθε η ιδέα να το διαδώσετε στην Ελλάδα, και τι είναι αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στην κινέζικη φιλοσοφία?
Η Ελλάδα και η Κίνα είναι χώρες που πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο. Είναι πάντοτε σπουδαία η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας χιλιάδων ετών μεταξύ δύο τόσο σπουδαίων πολιτισμών. Ως ταξιδιώτισσα με περισσότερες από 50 χώρες στο ενεργητικό μου, οι παραδόσεις, η φιλοσοφία και η πολιτισμική κουλτούρα των ανατολικών χωρών και ιδιαίτερα της Κίνας μου προξένησαν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

- Μιλήστε μας λίγο για τους συμβολισμούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της Κινέζικής τελετής τσαγιού.
Η λέξη τελετή, την οποία θα χρησιμοποιούμε και εμείς χάριν κατανόησης, είναι δυτική απόδοση της ‘’δράσης’’. Η ονομασία Gong fu cha σημαίνει ‘’η υψηλότερη τέχνη του τσαγιού’’. Η τελετή βρίθει συμβολισμών. Έχοντας ένα βαθύ φιλοσοφικό νόημα, σκοπεύει στη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ όλων των στοιχείων, μεταξύ ενός ανθρώπου και της γης, ενός ανθρώπου και του ουρανού, μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, μεταξύ αυτών που λέμε Γιν και Γιανγκ. Κατά τη διάρκεια της τελετής λαμβάνουμε 4 ‘’θησαυρούς’’ από το τσάι. Το σχήμα των φύλλων, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση. Για παράδειγμα σε κάθε τελετή υπάρχει ένας ‘’καλεσμένος’’ από την κινέζικη κουλτούρα, όπως ο Βούδας, ένας δράκος, ένας τρίποδος βάτραχος ή άλλες θεότητες που ως σκοπό έχουν να φέρουν καλή τύχη και ευημερία στους συμμετέχοντες. Και πολλά άλλα φυσικά.

- Ποια είναι τα οφέλη που κερδίζει κάποιος συμμετέχοντας σε μια Κινέζικη τελετή τσαγιού?
Η τελετή είναι ένας εξαίρετος τρόπος να μαζευτεί μια παρέα φίλων, χαλαρώνοντας μετά από μια κοπιαστική μέρα, σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Στην Κίνα υπάρχουν ολόκληροι οίκοι που προσφέρουν ότι τσάι και τελετή επιθυμεί κάποιος. Πολλές εμπορικές συμφωνίες κλείνονται σε τέτοιες τελετές μιας και το τσάι καθαρίζει το μυαλό και βοηθά στην επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας. Το τσάι έχει θεραπευτικές ικανότητες και καταπολέμα διάφορες ασθένειες, εφόσον έχει προετοιμαστεί σωστά. Κάθε τσάι είναι μοναδικό και ως εκ τούτου σε κάθε τελετή τσαγιού, μπορεί κάποιος ν’ ανακαλύψει και κάτι διαφορετικό.

- Ποιες είναι οι ποικιλίες τσαγιού, που έχουν την ισχυρότερη θεραπευτική δράση?
Από την αρχή, το τσάι ήταν γιατρικό. Σεν-Νουν, ένας από τους πλέον σημαντικούς ήρωες της παράδοσης της Αρχαίας Κίνας και προστάτης της ιατρικής επιστήμης, δίδαξε στους κινέζους πώς να χρησιμοποιούν τα βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς. Η παράδοση λέει ότι ανακάλυψε την ιατρική δύναμη που τσαγιού όταν όντας άρρωστος, έπεσε στο στόμα του μια σταγόνα νερού που είχε κυλίσει πριν πάνω σε ένα φύλλο τσαγιού. Ως γιατρός μπορώ να πω ότι κάθε τσάι έχει τις δικές του αρετές και τη δική του χρησιμότητα. Το λευκό και το πράσινο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω των υψηλών επιπέδων κατεχινών. Για παράδειγμα 100 γρ. φύλλων λευκού τσαγιού περιέχουν 4.500-7.500mg κατεχινών σε αντίθεση με 109 mg σε 100 γρ. μήλου. Το κόκκινο και το μαύρο περιέχουν τεαφλαβίνη που βοηθά στο στομαχικό έλκος.

- Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, και ποιά είναι η μέχρι στιγμής ανατροφοδότηση που δέχεστε από τους Έλληνες?
Σκοπεύω να διαδώσω την κουλτούρα του τσαγιού στην Ελλάδα και να εισάγω έναν υγιέστερο και σωστότερο τρόπο κατανάλωσης τσαγιού. Αν και ακόμη είμαι στην αρχή και απευθύνομαι σε ένα έθνος καφέ, η ανταπόκριση που έχω από όλους όσοι έχουν συμμετάσχει στις μέχρι τώρα τελετές με κάνει να πιστεύω στην επιτυχία του όλου εγχειρήματός μου. Χαίρομαι που όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον υγιεινό τρόπο ζωής και το τσάι είναι ένα αναπόφευκτο μέρος αυτού.

- Πείτε μας πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος, που ενδιαφέρεται να οργανώσει μια αυθεντική Κινέζικη τελετή τσαγιού?
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο email greekteaceremony@gmail.com,
με τους διαχειριστές της ομάδας στο fb ‘’Πρώτη Κινέζικη Τελετή Τσαγιού (1st Chinese Tea Ceremony in Greece)’’, στο instagram ‘’exinya’’ και στο τηλ. 6945 500165.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου