“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Πέφτοντας με το σωστό τρόπο…

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα πολεμικών τεχνών, ποδηλασίας, πατινάζ, ή σκι, οι άνθρωποι εκπαιδεύονται, στο πώς να πέφτουν με ασφάλεια, ώστε να μην τραυματιστούν σοβαρά. Οι εκπαιδευτές λένε χαρακτηριστικά, ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πέσεις. Άρα θα πρέπει να μάθεις να πέφτεις σωστά. Εξάλλου, δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μην έχει πέσει στο έδαφος έστω μία φορά στη ζωή του.

Πολλοί ερευνητές ανά τον κόσμο, μελετούν τις πτώσεις στην τρίτη ηλικία, και δικαιολογημένα μάλιστα, αφού είναι η πιο επιρρεπής κοινωνική ομάδα στο εν λόγω πρόβλημα. Ωστόσο, αρκετοί συνάνθρωποί μας, σε όλες τις ηλικίες, καταλήγουν καθημερινά στο νοσοκομείο, επειδή τραυματίστηκαν από πτώση. Eπομένως, ίσως θα έπρεπε να δίναμε περισσότερη βαρύτητα, στην εκπαίδευση των ανθρώπων την ώρα ακριβώς της πτώσης. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία, να αναφέρουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, κατά τη διάρκεια της πτώσης.

Πρωταρχικό μέλημα είναι, να προστατέψετε το κεφάλι σας, μαζί με το θώρακα, και να πέσετε ήπια με την πλαϊνή πλευρά του σώματός σας. Άρα άμεσα, πρέπει να λυγίσετε τους αγκώνες και να τοποθετήσετε τα χέρια στο κεφάλι, με τους βραχίονες κολλημένους στο θώρακα. Ο λόγος που δεν εκτείνουμε τα άνω άκρα, είναι αφενός για να προστατέψουμε τις περιοχές που προαναφέραμε, και αφετέρου για να μην επικεντρωθεί η δύναμη πρόσκρουσης στα ίδια τα άνω άκρα, και να τα προστατέψουμε από πιθανό κάταγμα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξουμε, με βάση το νόμο δράσης – αντίδρασης, είναι να μην βάλουμε κόντρα την ώρα που πέφτουμε στο έδαφος, άλλα να αποδεχτούμε το γεγονός ότι πέφτουμε, και να αφήσουμε το σώμα χαλαρό να ακολουθήσει ή να ρολάρει ομαλά προς την τροχιά της πτώσης. Με αυτό τον τρόπο, θα κατανεμηθεί η ενέργεια σε όλες τις περιοχές του σώματος, και θα αποφύγουμε ένα πιθανό τραυματισμό.

Επιπλέον, προσέξτε να μην χτυπήσετε οστικές προεξοχές, αλλά επιλέξτε να πέσετε πάνω σε μαλακά μόρια, όπου δηλαδή υπάρχει αρκετός μυϊκός ιστός, ώστε να λειτουργήσει ως μαξιλαράκι απορρόφησης της κρούσης.

Διαπιστώνουμε εντέλει, ότι ο σωστός τρόπος πτώσης, απαιτεί μια ακαριαία σειρά αντιδράσεων, από τον άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή πέφτει. Πολλές βέβαια από αυτές τις κινήσεις είναι ενστικτώδεις, χωρίς να μας τις έχει δείξει κάποιος. Αν όμως είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για την πτώση, είναι σίγουρο ότι θα είναι όσο το δυνατό λιγότερο τραυματική εμπειρία για εμάς.

Πηγή: Kate Murphy, THE NEW YORK TIMES, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου