“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Θεραπεία με κούκλα (Doll Therapy)

H doll therapy, αποτελεί μία από τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, κατάλληλη για μερικούς ηλικιωμένους με άνοια, συνήθως μέτριου σταδίου. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, σε κλινικές μακροχρόνιας φροντίδας του εξωτερικού, που εφήρμοσαν την doll therapy, με στόχο τη μείωση των συμπεριφορικών και ψυχολογικών διαταραχών, σε ανθρώπους με άνοια.

Η doll therapy, βασίζεται στη θεωρία της προσκόλλησης, του Βρετανού ψυχολόγου J. Bowlby. Δηλαδή ότι με την doll therapy, μπορεί να αντιμετωπιστούν πιθανές συμπεριφορές προσκόλλησης ανθρώπων με άνοια, με κάποια άτομα από το οικείο περιβάλλον τους, που ενδεχομένως και να μην υπάρχουν.

Ως εργαλείο θεραπείας η doll therapy, έχει παρόμοια δράση με άλλες μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως της pet therapy, art therapy, χοροθεραπείας, και μουσικοθεραπείας. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από άνοια αυξάνεται ραγδαία, οπότε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη περισσότερων ερευνών στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Μέχρι σήμερα, έρευνες σε διάφορες χώρες όπως στις Η.Π.Α., στην Αγγλία, στην Αυστραλία και στον Καναδά, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη της doll therapy σε ανθρώπους με άνοια. Συγκεκριμένα, βελτιώθηκε η κοινωνικότητα των ατόμων, μειώθηκε η επιθετικότητα -διέγερση, ευνοήθηκαν στην πρόκληση ευχάριστων συναισθημάτων, και εντέλει μειώθηκε η φαρμακευτική τους αγωγή.

Να τονίσουμε όμως, ότι η doll therapy δεν εφαρμόζεται σε όλους, αλλά σε εξατομικευμένες περιπτώσεις, σε ανθρώπους που παρατηρούμε τα προαναφερθέντα οφέλη, πάντα σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια, και την κλινική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας. Οι φροντιστές επαγγελματίες ή συγγενείς, θα πρέπει να έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και ενημέρωση, πριν την εφαρμογή της doll therapy. 


ΠΗΓΗ: www.goldencarers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου