“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και φυσικοθεραπεία

Με τον όρο σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (ΜΚΠ), αναφερόμαστε στην προστριβή μεταξύ της μηριαίας κεφαλής, και του χείλους της κοτύλης. Σε νέους αθλητές συνήθως, παρουσιάζεται μια αλλοίωσης της σφαιρικότητας της μηριαίας κεφαλής, με συνέπεια να προσκρούει στο χείλος της κοτύλης (Cam). Σε αθλητές συνήθως μέσης ηλικίας, όταν παρουσιάζεται βαθιά κοτύλη ή αυξημένη οπίσθια κλίση λεκάνης, τότε προσκρούει η φυσιολογική μηριαία κεφαλή (Pincer). Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, να έχουμε μικτή εικόνα ΜΚΠ, με τους δύο τύπους πρόσκρουσης (Cam και Pincer) να υπάρχουν ταυτόχρονα.

Η επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση, φθείρει τον επιχείλιο και αρθρικό χόνδρο του ισχίου, με τον ασθενή να παραπονιέται για έντονο πόνο που επιδεινώνεται στις στροφές και τις μεγάλες κάμψεις του ισχίου. Η ΜΚΠ ενοχοποιήται ως προδιαθεσικός παράγοντας, για την έναρξη πρώιμης αρθρίτιδας του ισχίου. Μια απλή ακτινογραφία, θα οδηγήσει τον ορθοπαιδικο στη σωστή διάγνωση, ενώ μια μαγνητική τομογραφία θα δείξει βλάβες στον επιχείλιο και αρθρικό χόνδρο.

Η καλή γνώση της ανατομίας και κινησιολογίας της περιοχής (π.χ. οσφυπυελικός ρυθμός), θα βοηθήσει σημαντικά το φυσικοθεραπευτή να αξιολογήσει και να θεραπεύσει τον ασθενή. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για κάθε 5° πρόσθιας κλίσης της λεκάνης, υπήρξε 1.2-1.6° έσω στροφή του ισχίου, και το αντίστροφο συνέβει με την οπίσθια κλίση λεκάνης (Bagwell JJ, Fukuda TY, Powers CM, 2015).
Στα αρχικά στάδια της ΜΚΠ επιλέγεται συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή ή ενέσιμη θεραπεία, καθώς και φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Ώστόσο σε προχωρημένα στάδια της ΜΚΠ, πολύ συχνά απαιτείται η αρθροσκοπική διόρθωση της βλάβης.

Ένα ενδεικτικό πλάνο φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει κυρίως:

Φυσικά μέσα (Ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος, laser)
Kινησιοθεραπεία (ενδυνάμωση μυών του ισχίου, διατάσεις)
Θεραπευτική μάλαξη
Kinesiotaping
Κρυοθεραπεία
Διδασκαλία σωστής τεχνικής ανάλογα με το άθλημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου