“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Φυσικοθεραπείας, στη Γλυφάδα


Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτέμβρη, η μέρα είναι αφιερωμένη στη φυσικοθεραπεία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Κυρίαρχο μήνυμα της εν λόγω μέρας είναι, Κίνηση για την Υγεία (Movement for Health). Οι φυσικοθεραπευτές είναι οι επαγγελματίες υγείας, που επιστρατεύουν τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους (π.χ. κινησιοθεραπεία, μάλαξη, φυσικά μέσα), με σκοπό να βοηθήσουν τον ασθενή να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, και να παραμείνει λειτουργικός στην καθημερινότητά του.

Οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν ασθενείς όλων των ηλικιών, που πάσχουν από μυοσκελετικές, νευρολογικές, ή καρδιοαναπνευστικές παθήσεις. Τη φετινή παγκόσμια μέρα όμως, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αποφάσισε να την αφιερώσει, στην Πρόληψη Πτώσεων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, το 70% περίπου των ηλικιωμένων έχει εμπειρία πτώσης, από τους οποίους οι μισοί έχουν υποστεί κάταγμα στο ισχίο (Panagiotopoulos I. et al, 2015). Όλοι οι φυσικοθεραπευτές ανά την Ελλάδα, ενημερώνουν, συμβουλεύουν, αξιολογούν, και προτείνουν προγράμματα άσκησης που προλαμβάνουν τις πτώσεις.

Για το σκοπό αυτό, η πρότυπη Μ.Φ.Η. Ο Άγιος Γεώργιος, διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις τις στη Γλυφάδα, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: H σωματική άσκηση, ως μέσο βελτίωσης της δύναμης και της ισορροπίας. Η ψυχολόγος Ζωή Αλεξούλη καλωσόρισε το κοινό, παρουσίασε τους ομιλητές, και έκανε μια εισαγωγή στις μη φαρμακευτικές θεραπείες. Το λόγο πήρε η συνάδελφός της Άλια Χόταρη, που μας παρουσίασε τα γενικά οφέλη της άσκησης. Ακολούθως, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο φυσικοθεραπευτής Παναγιωτόπουλος Ιωάννης, μας παρουσίασε το ασκησιολόγιο Otago, που μελέτες έχουν δείξει, ότι μειώνει σημαντικά τις πτώσεις των ηλικιωμένων.

Το ενδιαφέρον του κοινού κρατήθηκε αμείωτο, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ αρκετοί από τους παρευρισκομένους εκδήλωσαν την επιθυμία, να επαναληφθούν σύντομα παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ας ευχηθούμε όλοι μαζί, χρόνια πολλά στη φυσικοθεραπεία!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου