“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Η ατυχής τριάδα του γόνατος

Όταν παρατηρείται ταυτόχρονη τριπλή κάκωση 3 δομών του γόνατος, του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, του έσω πλαγίου συνδέσμου, και του έσω μηνίσκου, τότε ο τραυματισμός ονομάζεται ατυχής τριάδα του γόνατος (O' Donoghue unhappy triad). Συγκεκριμένα στο 80% των περιπτώσεων, πλήρους ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, έχουμε το φαινόμενο της ατυχούς τριάδας. Να αναφέρουμε εδώ, ότι σε 3ου βαθμού κακώσεις, εκτός από τα μαλακά μόρια, πιθανόν να έχουμε τραυματισμό στον αρθρικό χόνδρο, καθώς και οστικό οίδημα.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, στατιστικά είναι ο σύνδεσμος του γόνατος, με τους περισσότερους τραυματισμούς. Η λειτουργία του είναι να σταθεροποιεί το γόνατο, να εμποδίζει την πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο, καθώς και να αποτρέπει την υπερβολική στροφή ή την υπερέκταση του γόνατος. Συνεπώς, παρόμοιες βίαιες κινήσεις (π.χ. όταν κολλάει το πόδι στο έδαφος), απότομες αλλαγές κατεύθυνσης (π.χ. στο σκι) ή αθλήματα επαφής από χτύπημα του αντιπάλου (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μαχητικά αθλήματα), οδηγούν συχνά σε τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού.

Ο τραυματίας ακούει συχνά ένα χαρακτηριστικό ήχο στο γόνατο, κατά τη διάρκεια της κάκωσης. Η άρθρωση γίνεται οιδηματώδης, με έντονο πόνο, αστάθεια, και δυσκολία κάμψης ή έκτασης. Ο άτυχος αθλητής, θα δεχθεί άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες από το ιατρικό επιτελείο. Ομολογουμένως, πρόκειται για μια δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα ενός αθλητή, αφού για την πλήρη επανένταξή του στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, μπορεί να περάσουν έως και 6 μήνες.

Ο ιατρός μέσα από τα κλινικά τεστ, και τις διάφορες εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, απλή ακτινογραφία), κάνει διάγνωση της κάκωσης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Ωστόσο, στην πλήρη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση πάντως (συντηρητική ή χειρουργική), η φυσικοθεραπεία αποτελεί πολυσήμαντο κομμάτι της αθλητικής αποκατάστασης. Περιληπτικά αναφέρουμε ένα ενδεικτικό φυσικοθεραπευτικό πλάνο:

- Ηλεκτροθεραπεία (ΤΕΝS, EMS)
- Yπέρηχος (1 ΜΗz)
- Laser χαμηλής ισχύος
- Παθητική κινητοποίηση της άρθρωσης
- Θεραπευτική μάλαξη
- Δινόλουτρο
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης (ισομετρικές, ισοτονικές, προοδευτικά αυξανόμενης επαναληψημότητας και αντίστασης)
- Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
- Διατατικές ασκήσεις
- Εξατομικευμένες ασκήσεις προσαρμοσμένες στο κάθε άθλημα
- Κρυοθεραπεία
- Taping

Ο αθλητής επιστρέφει σταδιακά στις υποχρεώσεις του ακολουθώντας αρχικά ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, αφού έχει υποχωρήσει ο πόνος, και έχοντας αποκτήσει τη μυϊκή δύναμη, την ευλυγισία, καθώς και τη νευρομυική συναρμογή του υγιούς σκέλους. Είναι πολύ σημαντικό, να μην επιστρέψει νωρίτερα, γιατί ο κίνδυνος υποτροπής ελλοχεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου