“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η οστεοπόρωση δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση…

Μεγάλο πλήθος επιστημονικών ερευνών επικεντρώνονταν επί συναπτά έτη, στη γυναικεία οστεοπόρωση. Είναι γεγονός, ότι η οστεοπόρωση εντοπίζεται στο γυναικείο φύλο συχνότερα σε σχέση με τους άντρες, σε ποσοστό 3 προς 1.

Ωστόσο, οι άντρες δεν είναι ανέπαφοι από τη συγκεκριμένη ύπουλη νόσο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί άντρες να μην είναι ενήμεροι για τα προγράμματα πρόληψης ή θεραπείας, και να υποφέρουν από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα (πόνος, κύφωση, μείωση σωματικού ύψους, κατάγματα κ.α.) . Πολλές φορές τα κατάγματα στους άντρες, είναι η αιτία να διαγνωσθεί η οστεοπόρωση, αφού παραμένει για πολύ καιρό αδιερεύνητη.

Αφενός οι άντρες, δεν υφίστανται την οστική απώλεια που έχουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, στην ηλικία 50 – 55 ετών. Αφετέρου η οστική απώλεια είναι ίδια στα 2 φύλα, στις ηλικίες 65- 70 ετών, και μάλιστα μετά τα 70, στους άντρες ο ρυθμός μείωσης της οστικής μάζας αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι ερευνητές, παρομοιάζουν το στάδιο αυτό, με το στάδιο της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.

Υπενθυμίζουμε ότι, η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά), η άσκηση, η έκθεση στον ήλιο, καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου – βιταμίνης D, αποτελούν βασικοί παράγοντες πρόληψης της οστεοπόρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου