“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια?

 
Των Χρήστου Νικήτα Πουλή - Γιάννη Παναγιωτόπουλου (δημοσιευμένο στο basketblog.gr)

                                              
Ο όρος τενοντίτιδα (tendinitis, tendonitis) παραπέμπει συνειρμικά σε φλεγμονώδη πάθηση του τένοντα και αυτό είναι αναληθές στην περίπτωση του Τενόντιου πετάλου (rotator cuff) του ώμου, της τενοντίτιδας του επιγονατιδικού, της τενοντίτιδας του Αχίλλειου τένοντα ή έξω επικονδυλίτιδας που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως τενοντίτιδες. Στην πραγματικότητα είναι εκφυλιστικές καταστάσεις με μικροσκοπικό υπόβαθρο την αποκόλληση ή ρήξη ινών (τενοντοπάθειες).

Η τενοντοπάθεια διακρίνεται από εν τω βάθει εκφυλιστικές μικρορήξεις τενόντιων ινών. Η ακριβής εικόνα της βλάβης μπορεί να φανεί με διαγνωστικές μεθόδους, όπως το υπερηχογράφημα (u.s) και η μαγνητική τομογραφία (M.R.I). Κλινικά ο ασθενής έχει έντονο πόνο στην περιοχή, που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της λειτουργικότητάς του.

Αντί του όρου τενοντίτιδα, στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία χρησιμοποιείται ο όρος tendinosis που θεωρείται ιδεώδης για κλινική διάγνωση ή ο όρος tendinopathy, που είναι πιθανώς ο πιο κατάλληλος γενικός προσδιορισμός της κατάστασης αλλά και οι όροι incomplete tear και chronic micro tearing που υποδηλώνουν τη θεωρητική παθοφυσιολογία της κατάστασης. Φαίνεται όμως ότι οι όροι tendinosis και tendinopathy έχουν επικρατήσει διεθνώς.

Ο όρος tendinosis, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Γερμανούς συγγραφείς τη δεκαετία του 1940 και έγινε ευρύτερα αποδεκτός μετά το 1976, υποδηλώνει ενδοτενοντική εκφύλιση, χωρίς κλινικά ή ιστολογικά σημεία ενδοτενοντικής φλεγμονής και χωρίς απαραίτητα να είναι συμπτωματική. Ο συγκεκριμένος όρος λοιπόν, έχει αντικαταστήσει τον όρο tendinitis στο official index of diagnostic codes της Σουηδίας.

Εντέλει, η συχνά αναφερόμενη τενοντίτιδα είναι στην πραγματικότητα tendinosis, ενώ η tendinitis - tendonitis θεωρείται τώρα σχετικά σπάνια κατάσταση. Κατά τον Warren Hammer, Goodbye Tendonitis, Hello Tendinosis.

1 σχόλιο:

  1. να προσθέσω ότι, πλέον, βάση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Χειρούργων Ορθοπεδικών, οι παθήσεις των τενόντων έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εξής: 1. Paratenonitis (φλεγμονώδης πάθηση του περιβλήματος του τένοντα, paratenon), 2. Paratenonitis with tendinosis (φλεγμονώδης πάθηση του περιβλήματος με εκφυλισμό του τένοντα), 3. Tendinosis (εκφυλισμός του τένοντα από μικροτραμυαρισμούς, ηλικία κλπ), 4. Tendinitis (η κλασσική φλεγμονή του τένοντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή