“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και επαγγελματικούς σταθμούς κατά την ενασχόλησή μου με το χώρο. Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Μέθοδος Ilizarov και φυσικοθεραπεία

O ορθοπαιδικός Ilizarov περίπου μισό αιώνα πριν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ανακάλυψε ότι μετά από οστεοτομία όταν απομακρύνονται με αργό ρυθμό τα 2 μέρη του οστού, τότε ο ίδιος οργανισμός προσπαθεί να καλύψει το κενό με καινούριο οστίτη ιστό που έχει μάλιστα φυσιολογική αγγείωση και νεύρωση (διατατική ιστογένεση). Για το σκοπό αυτό δημιούργησε την εξωτερική οστεοσύνθεση Ilizarov, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, και αποτελείται από δακτυλίους, ράβδους, βελόνες.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης Ilizarov, είναι ότι υπάρχει δυνατότητα κατασκευής της πριν ή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, με πολλές εφαρμογές σε κατάγματα, επιμηκύνσεις οστών, διορθωτικές επεμβάσεις οστών ή αρθρώσεων, καθώς και σε αντιμετώπιση επιπλοκών (ψευδάρθρωση, μόλυνση). Πραγματικά πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του χειρούργου ορθοπαιδικού, προσφέροντας ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι τελευταίας τεχνολογίας συσκευές Ilizarov, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, για την επίτευξη μέγιστης ακρίβειας.

Στην περιοχή του κατάγματος διατηρείται καλή αιμάτωση με αποτέλεσμα την γρήγορη πώρωση του οστού, και την αποφυγή επιπλοκών. Επίσης γίνεται ανάταξη χωρίς να χρειάζεται πλήρης δερματική διάνοιξη, άρα περιορίζεται η πιθανότητα μετεγχειρητικών φλεγμονών. Ακόμα απουσιάζουν ξένα χειρουργικά υλικά, που ενδεχομένως ο ασθενής θα έπρεπε αργότερα να τα αφαιρέσει. Το μοναδικό σημείο ίσως που μειονεκτεί η συσκευή Ilizarov, είναι ο ογκώδης μεταλλικός σκελετός, και η συχνή αλλαγή γαζών που απαιτείται για την πρόληψη φλεγμονής.

Συνήθως δίνεται εντολή από τον ιατρό, για βάδιση του ασθενή με μερική φόρτιση του πάσχοντος μέλους, μετά τη δεύτερη μέρα του χειρουργείου. Το πλάνο φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει κυρίως: Ηλεκτρικό μυϊκό ερεθισμό, ισομετρικές-ισοτονικές μυϊκές συσπάσεις, ελεύθερες ενεργητικές ασκήσεις γειτονικών αρθρώσεων, αποιδηματική θεραπευτική μάλαξη, ιδιοδεκτικές ασκήσεις, εκπαίδευση βάδισης του ασθενή με βακτηρίες, περιπατητήρα τύπου Π, ή μπαστούνι με το πρότυπο (βοήθημα-πάσχον-υγειές). Η φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει τον ασθενή ώστε, να πωρωθεί το οστό ταχύτερα, να ενδυναμώσει το μέλος, να αποκτήσει αρθρικά ικανοποιητικό εύρος τροχιάς, να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή, να έχει καλή ισορροπιστική αντίδραση (ιδιοδεκτικότητα), και τελικά να είναι λειτουργικά ικανός στις καθημερινές του ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου