“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

10 Συμβουλές για την οστεοπόρωση

1. Οστεοπόρωση ετυμολογικά είναι το πορώδες οστούν, που με απλά λόγια σημαίνει ότι η πυκνότητα του οστού έχει μειωθεί, και μοιάζει σα φρυγανιά. Προσέξτε λοιπόν τις πτώσεις, τις απότομες κινήσεις, τα χτυπήματα, ή τις μεγάλες μυϊκές συσπάσεις γιατί ο κίνδυνος κατάγματος είναι αυξημένος.

2. Στους ηλικιωμένους και περισσότερο στις γυναίκες, είναι συχνό το φαινόμενο της οστεοπόρωσης. Σε συνδυασμό με την αυξημένη συχνότητα πτώσεων που εμφανίζουν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


3. Υπάρχει η μέθοδος μέτρησης της οστικής πυκνότητας, που εφαρμόζεται μάλιστα σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία. Φροντίστε να εξετάζεστε τακτικά μετά τα 45 έτη, για να παρακολουθείτε την κατάσταση του σκελετού σας.

4. Ακολουθήστε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή του ιατρού σας, στην προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει την πρόοδο της οστεοπόρωσης.

5. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, για να ενισχύσετε τα οστά σας και να προλάβετε την οστεοπόρωση.

6. Στα παιδιά και στους ενήλικες, η ενασχόληση τους με αερόβια αθλήματα καθώς και οι ασκήσεις αντίστασης, βοηθούν στην καλή κατάσταση των οστών.

7. Στους ηλικιωμένους η ήπια άσκηση (βάδιση), και οι ασκήσεις ελαφριάς αντίστασης, επίσης βοηθούν στη διατήρηση των οστών.

8. Προσέξτε τη στάση σας. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε κύφωση με διαρκώς καμπτική στάση. Μην παραξενευτείτε ακόμα αν έχετε χάσει σωματικό ύψος. Είναι αναμενόμενο αν έχετε οστεοπόρωση.

9. Καλό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα, και τα οινοπνευματώδη ποτά.

10. Εάν για κάποιο λόγο λαμβάνετε κορτικοστεροειδή φάρμακα, να έχετε υπόψη σας ότι αυξάνετε ακόμα περισσότερο η πιθανότητα να αναπτύξετε οστεοπόρωση. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει, και η κληρονομική προδιάθεση του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου