“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη νόσο Covid-19


Η πανδημία του νέου κορονοϊού, έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Χρειάστηκε ορθώς, να μείνουμε αρκετό καιρό μέσα στα σπίτια μας (lockdown), στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Ήταν μια επιτακτική ανάγκη, που όμως είχε ως συνέπεια, τη μείωση της φυσικής κατάστασης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, είτε νόσησαν είτε όχι, καθώς και την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψης). Βεβαίως εκείνοι που νόσησαν, είχαν να αντιμετωπίσουν και τα αναπνευστικά προβλήματα, που είναι το κύριο σύμπτωμα της νόσου. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο κορονοϊός προκαλεί στους περισσότερους ασθενείς (85%), λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να επιμείνει μέχρι και έξι εβδομάδες, αν πρόκειται για τη μέτρια βαρύτητα της νόσου. Ωστόσο, οι ασθενείς που πέρασαν τη νόσο στη βαρύτερη μορφή, μπορεί να χρειαστούν μήνες, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους. Μέσα σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας, οι ασθενείς χάνουν την αντοχή τους, τη μυϊκή τους δύναμη, την ιδιοδεκτικότητά τους, την ευλυγισία τους, και την καλή τους ψυχολογική κατάσταση. 
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι κομβικής σημασίας, για τους ανθρώπους που νόσησαν από Covid-19, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει τόσο στα μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της μακροχρόνιας ακινησίας, όσο και στα αναπνευστικά προβλήματα. Προφανώς η φυσικοθεραπεία, δε λειτουργεί ως μονοθεραπεία, αλλά συνδυαστικά με τις άλλες θεραπείες. Ο φυσικοθεραπευτής αφού αξιολογήσει το κάθε περιστατικό, καλείται να βοηθήσει τον ασθενή, πάντα σε επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό, και την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα, σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. 

Για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο ηλεκτρικός μυϊκός ερεθισμός (EMS), και οι ασκήσεις αντίστασης. Παράλληλα, για τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας (αντοχής), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το στατικό ποδήλατο ή το δαπεδοεργόμετρο. Το πρόγραμμα βελτίωσης δύναμης και αντοχής, πλαισιώνεται από ασκήσεις ισορροπίας για βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας. Αξίζει να τονίσουμε, ότι εκτός από το πρόγραμμα θεραπείας, είναι σημαντικό κάθε ασθενής να εκτελεί συγκεκριμένο ασκησιολόγιο μόνος του στο σπίτι, που έχει διδαχθεί από το φυσικοθεραπευτή. 

Επιπροσθέτως, η αναπνευστική φυσικοθεραπεία, θα βοηθήσει το επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα του ασθενή. Είτε με τα χέρια του θεραπευτή, είτε με τις διάφορες αναπνευστικές συσκευές, βοηθάμε κυρίως στην εκπαίδευση διαφραγματικής ή θωρακικής αναπνοής, στη διδασκαλία θέσεων χαλάρωσης του ασθενή (σε περιπτώσεις δύσπνοιας), στην ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών, στον καθαρισμό του τραχειοβρογχικού δέντρου από τα πτύελα, καθώς και στη βελτίωση της έκπτυξης του θώρακα. 

Τελικά η φυσικοθεραπεία, δε θα αντιμετωπίσει μόνο τις μυοσκελετικές επιπλοκές, αλλά θα παρέμβει αποτελεσματικά στα αναπνευστικά προβλήματα, που άφησε στο πέρασμά της η νόσος. 
Συμπερασματικά λοιπόν, η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ασθενείς που πέρασαν Covid-19, αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία, η οποία συνεχίζεται μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, και ολοκληρώνεται, με τις κατάλληλες θεραπευτικές τεχνικές, για την πλήρη αποκατάστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου