“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ωλένια νευρίτιδα και φυσικοθεραπεία


Αρκετοί από εμάς έχουμε νιώσει στιγμιαία, την αίσθηση του ρεύματος όταν χτυπάμε στον αγκώνα. Εκείνη τη στιγμή ερεθίζεται το ωλένιο νεύρο από την άμεση πλήξη. Η ωλένια νευρίτιδα, είναι μία φλεγμονή που προκαλείται στο ωλένιο νεύρο, όταν αυτό συμπιεστεί ή ερεθιστεί, στην άρθρωση του αγκώνα. Το ωλένιο νεύρο, είναι ένα από τα τρία βασικά νεύρα (μαζί με το μέσο και κερκιδικό νεύρο), που νευρώνουν την άκρα χείρα. 

Διέρχεται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και καταλήγει στο χέρι. Στη διαδρομή του, μπορεί να συμπιεστεί σε πολλά σημεία όπως για παράδειγμα, κάτω από την κλείδα ή στην πηχαιοκαρπική άρθρωση (κανάλι Guyon). Το συνηθέστερο όμως σημείο συμπίεσης, εντοπίζεται στον έσω επικόνδυλο, εσωτερικά του αγκώνα.  

Η διάγνωση γίνεται εργαστηριακά, μέσω του ηλεκτρονευρογραφήματος και ηλεκτρομυογραφήματος του άνω άκρου. Απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία ή μαγνητική) συνήθως χρειάζονται, αν έχει υπάρξει τραυματισμός στον αγκώνα ή υποψία ανατομικής δυσμορφίας που πιέζει το νεύρο. Το ωλένιο νεύρο, δίνει αισθητικότητα στο μικρό δάχτυλο και στο μισό μέρος του παράμεσου. Ελέγχει επίσης, τους περισσότερους μύες στο χέρι λεπτής κινητικότητας, καθώς και μερικούς από τους μεγαλύτερους μυς του αντιβραχίου, που μας βοηθούν να κάνουμε λαβή γροθιάς. 

Πρόκειται για ένα νεύρο, ιδιαίτερα εκτεθειμένο στην πίεση γύρω από τον αγκώνα, γιατί διέρχεται μέσα από ένα σωλήνα με λιγοστά μαλακά μόρια να το προφυλάσσουν. Η πίεση και φλεγμονή του ωλενίου νεύρου μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, από άμεση πλήξη, από οστεόφυτα, από συλλογή υγρών, από παρατεταμένη κάμψη αγκώνα (π.χ. στον ύπνο, όπου αρκετοί ξυπνούν με μουδιασμένα δάκτυλα) ή σε επαναλαμβανόμενες κάμψεις αγκώνα, όπου ολισθαίνει το νεύρο στον έσω επικόνδυλο, λόγω καθημερινών δραστηριοτήτων (σύνδρομο υπέρχρησης), καθώς και από παλιούς τραυματισμούς (π.χ. κατάγματα, εξαρθρήματα). 

Σε προχωρημένες καταστάσεις ωλένιας νευρίτιδας, εκτός από πόνο ή μούδιασμα, έχουμε αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων λόγω μυϊκής ατροφίας. Αυτές οι καταστάσεις, οδηγούνται στον ορθοπαιδικό, ο οποίος μαζί με τον ασθενή, θα εξετάσει την περίπτωση της χειρουργικής αποσυμπίεσης του νεύρου. Πριν φτάσει όμως ο ασθενής στο χειρουργείο, η ωλένια νευρίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά. 

Συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή του γιατρού (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), η φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Συνοπτικά, ένα πλάνο φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει, τα φυσικά μέσα (ηλεκτροθεραπεία – ιοντοφόρεση, υπέρηχος – φωνοφόρεση), τη θεραπευτική μάλαξη, τις ειδικές τεχνικές κινητοποίησης τεχνικές manual therapy, την ενδυνάμωση ατροφικών μυών, τις διατατικές ασκήσεις, την κρυοθεραπεία, καθώς και τις διάφορες τεχνικές περίδεσης (taping).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου