Tο TKD είναι μια κορεάτικη πολεμική τέχνη, με ιστορία πάνω από 2000 χρόνια. Η λέξη TAE σημαίνει χτύπημα με το πόδι, KWON σημαίνει γροθιά, και DO σημαίνει μυαλό, μέθοδος ή τέχνη. Πρόκειται λοιπόν, για μία πολεμική τέχνη αυτοάμυνας που για όπλα χρησιμοποιεί τα πόδια, τα χέρια, και το μυαλό. Το TKD έγινε ολυμπιακό άθλημα από το 2000, όπου για πρώτη φορά αγωνίστηκαν αθλητές του, στην ολυμπιάδα του Σίδνευ.
Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στο TKD, υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί που πρέπει να εφαρμόζονται από τους αθλητές, αλλιώς έχουν ποινές με απώλεια πόντων. Ο βασικός κανόνας είναι ότι επιτρέπονται χτυπήματα πάνω από τη ζώνη, με λακτίσματα (κλωτσιές) ή γροθιές. Με τη διαφορά ότι τα λακτίσματα γίνονται τόσο στο θώρακα όσο και στο κεφάλι, ενώ οι γροθιές μόνο στο θώρακα. Νικητής ανακηρύσσεται ο αθλητής που θα συγκεντρώσει συνολικά περισσότερους πόντους, στους 3 γύρους που διαρκεί ο αγώνας. Για την πρόληψη τραυματισμών σε αγώνες ή σε προπονήσεις, οι αθλητές φορούν ορισμένα προστατευτικά που αναλύουμε παρακάτω.
1) Προστατευτικό κεφαλιού (κάσκα)
Είναι φτιαγμένο από ειδικό σκληρό αφρολέξ, και στερεώνεται σταθερά με μία ελαστική λωρίδα κάτω από την κάτω γνάθο. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το μέγεθος της κεφαλής του αθλητή. Προστατεύει από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που μπορεί να προκληθούν με λακτίσματα του αντιπάλου ή με πτώση του αθλητή.
2) Προστατευτικό θώρακα
Είναι φτιαγμένος από τέτοιο υλικό ώστε να απορροφάει σε μεγάλο βαθμό τα χτυπήματα του αντιπάλου, και δένει σταθερά πίσω στη ράχη με κορδόνια. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το σωματότυπο του αθλητή και βγαίνει σε 2 χρώματα, κόκκινο και μπλε όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Προστατεύει το στήθος, τις πλευρές, και την κοιλιακή χώρα (κοιλιακούς, διάφραγμα, σπλαχνικά όργανα).
3) Επικνημίδες (επικαλαμίδες)
Είναι φτιαγμένες εσωτερικά από μαλακό αφρώδες υλικό και εξωτερικά από δέρμα ή σκληρό πλαστικό. Υπάρχουν 2 είδη επικνημίδων. Αυτές που προστατεύουν μόνο κνήμη-περόνη και οι άλλες που φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη ραχιαία επιφάνεια του άκρου πόδα (κουτουπιέ). Και τα 2 είδη φοριούνται μέσα από το παντελόνι.
4) Επιβραχίονες
Είναι φτιαγμένες από το ίδιο υλικό που φτιάχνονται οι επικνημίδες, και προστατεύουν τα οστά του πήχη (κερκίδα-ωλένη). Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προστατευτικά αυτά, προφυλάσσουν και τον αντίπαλο από κατά λάθος χτυπήματα που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης.
5) Προστατευτικό γεννητικών οργάνων (σπασουάρ)
Είναι φτιαγμένο από κοκάλινο υλικό εσωτερικά, από δέρμα εξωτερικά, και έχει ένα ελαστικό ιμάντα για να στερεώνεται στη λεκάνη. Ο ρόλος του είναι να προστατεύει τα γεννητικά όργανα από κατά λάθος χτυπήματα.
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Προστατευτικά τραυματισμών στο TAEKWONDO (TKD)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου