“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Γυναικεία αθλητική τριάδα

Ο γυναικείος επαγγελματικός αθλητισμός, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα είναι πολύ ανταγωνιστικός. Το υψηλό επίπεδο του πρωταθλητισμού όμως, έχει αρκετές φορές επιπτώσεις στην υγεία των αθλητριών. Ένα από τα προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν, είναι η γυναικεία αθλητική τριάδα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζει ταυτόχρονα τρεις διαταραχές, που είναι τα διατροφικά προβλήματα, η αμηνόρροια, καθώς και η οστεοπόρωση.

Σε αθλήματα όπως ο χορός, το καλλιτεχνικό πατινάζ, ή την ενόργανη γυμναστική, απαιτούνται χαμηλά ποσοστά λίπους, έτσι ώστε οι αθλήτριες να έχουν καλύτερη εμφάνιση, αλλά και μεγαλύτερη ευλυγισία. Επιπλέον, στην πετοσφαίριση, στην κολύμβηση, και στο στίβο, απαιτούνται αποκαλυπτικά ρούχα, ενώ στην κωπηλασία ή στις πολεμικές τέχνες, παίζει ρόλο το σωματικό βάρος, διότι η αθλήτρια αν περάσει κάποιο όριο, θα αναγκαστεί να διαγωνιστεί σε άλλη κατηγορία.

Από τα παραπάνω παραδείγματα, καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι οι αθλήτριες στην προσπάθειά τους να πετύχουν ένα χαμηλό σωματικό βάρος, καταφεύγουν συχνά σε επικίνδυνες μεθόδους αδυνατίσματος. Οι διατροφικές διαταραχές, είναι το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα. Μειώνοντας την ενεργειακή πρόσληψη από τη διατροφή ή αυξάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση από την έντονη άθληση, ή και τα δύο, οι αθλήτριες τελικά οδηγούνται να μην έχουν την απαιτούμενη ενέργεια, σε ένα απαιτητικό αγωνιστικό περιβάλλον.

Μια αθλήτρια με γυναικεία αθλητική τριάδα, θα εμφανίσει συνήθως μειωμένη απόδοση, δυσκολία συγκέντρωσης, εύκολη κόπωση, καθώς και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Να τονίσουμε ότι, η αμηνόρροια (διακοπή έμμηνου ρήσης), δεν θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική απόρροια της δύσκολης προπόνησης, αλλά αντίθετα θα πρέπει να θορυβήσει την αθλήτρια, ώστε να συμβουλευτεί τον αθλητίατρο της ομάδας. Στις αθλήτριες με αμηνόρροια, έχουμε μείωση των οιστρογόνων και αυτό συνεπάγεται τη μείωση της απορρόφησης ασβεστίου, και άρα οστεοπενία. Διαγνωστικά, η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την οστεοπενία ή την οστεοπόρωση, είναι η Διπλής Ενέργειας Απορροφησιομετρία Ακτίνων Χ (DXA).

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η μείωση της έντασης της προπόνησης με ταυτόχρονη βελτίωση της διατροφής, είναι το κλειδί, για την αποτελεσματική αποκατάσταση του φαύλου κύκλου της γυναικείας αθλητικής τριάδας. Επιβάλλεται φυσικά, η συνεργασία μεταξύ της διεπιστημονικής ομάδας (αθλητίατρος, προπονητής, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, διατροφολόγος), καθώς το εν λόγω φαινόμενο έχει πολυσύνθετες αιτίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου