Η άρθρωση του ισχίου ανατομικά, σχηματίζεται με την εφαρμογή της κεφαλής του μηριαίου μέσα στην κοτύλη. Ο επιχείλιος χόνδρος της κοτύλης αυξάνει την αρθρική επιφάνεια. Ο ρόλος του ισχίου είναι πολυσήμαντος, αφού συμβάλει στη λειτουργικότητα του κάτω άκρου (π.χ. βάδιση, ορθοστάτηση), στη μεταφορά φορτίων από τον άνω κορμό μέχρι τα κάτω άκρα, καθώς και στη σταθερότητα του σώματος κατά τη μεταφορά βάρους.
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αντικαθιστάται η πάσχουσα άρθρωση με τεχνητή (μεταλλικές προθέσεις). Πάντως πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, που λαμβάνεται μετά από συζήτηση του ασθενή με το χειρούργο. Το συγκεκριμένο χειρουργείο ενδείκνυται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα (άνω των 60 ετών) και σε περιπτώσεις όπως: βαριά εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα που συνοδεύεται από έντονο πόνο και χωλότητα του σκέλους, κάταγμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεονέκρωση, όγκος, ή αποτυχία προηγούμενης τεχνικής.
Προεγχειρητικά ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τον ασθενή. Επίσης, τον ενημερώνει για το χειρουργείο και τη μετέπειτα λειτουργική αποκατάσταση. Στο προεγχειρητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, αναπνευστική φυσικοθεραπεία και διδασκαλία ασκήσεων που θα ακολουθήσουν.
Το μετεγχειρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας χωρίζεται σε 3 περιόδους. Στην περίοδο αυξημένης προστασίας (0-6 εβδομάδες), στην περίοδο μειωμένης προστασίας(6-13 εβδομάδες), και στις ελεύθερες δραστηριότητες. Ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο συστήνονται εργονομικά βοηθήματα στον ασθενή για την αποφυγή επιπλοκών. Τέτοια είναι, το ανυψωτικό λεκάνης, τα ψηλά καθίσματα, η ανύψωση κρεβατιού (π.χ. με τάκους), περιπατητήρας (Π), μαξιλάρι απαγωγής ισχίου, και οι ελαστικές αντιθρομβωτικές κάλτσες.
Η φυσικοθεραπευτική συνεδρία περιλαμβάνει: ασκήσεις αντλίας (ραχιαία-πελματιαία κάμψη ποδοκνημικής), μυϊκή ενδυνάμωση (τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων, γλουτιαίων, προσαγωγών, γαστροκνημίου, πρόσθιου κνημιαίου), κινησιοθεραπεία (CPM, παθητική κινησιοθεραπεία στα όρια του πόνου), αναπνευστική φυσικοθεραπεία, αποιδηματική μάλαξη, διατάσεις (Thomas, PNF) αναλγητικά φυσικά μέσα (ηλεκτροθεραπεία, κρυοθεραπεία), ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, εκπαίδευση βάδισης με Π (με το πρότυπο Π-πάσχον-υγειές). Να τονίσουμε τέλος ότι, η φόρτιση του πάσχοντος ισχίου γίνεται μερικώς αρχικά και σταδιακά αυξάνεται μέχρι το 100% του σωματικού βάρους, μετά από συχνή επικοινωνία ιατρού-φυσικοθεραπευτή.
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Τρίτη 8 Μαΐου 2012
Ολική αρθροπλαστική ισχίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου