Η πλατυποδία είναι μία συχνή ανατομική δυσμορφία του άκρου πόδα, που διακρίνεται από πτώση ή απουσία της φυσιολογικής ποδικής καμάρας. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη βλαισότητα πτέρνας, ενώ μπορεί να προκαλέσει αντισταθμιστικές αλλοιώσεις σε άλλες περιοχές όπως τα γόνατα (βλαισότητα) ή στην σπονδυλική στήλη (σκολίωση). Η αντίθετη βλάβη, δηλαδή η υπερβολική ποδική καμάρα ονομάζεται κοιλοποδία.
Φυσιολογικά λοιπόν, η ποδική καμάρα είναι μια καμπύλη με ημιθολωτό σχήμα, που επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού βάρους. Αυτή η καμπυλότητα σχηματίζεται μετά την ηλικία του 1 έτους και ολοκληρώνεται γύρω στα 5 έτη. Η πλατυποδία είναι αποτέλεσμα διαφόρων διαταραχών, με πιο συχνή περίπτωση τη χαλαρότητα των συνδέσμων που μπορεί να σχετίζεται με την κληρονομικότητα (χαλαρή πλατυποδία).Εκτός από τη χαλαρή πλατυποδία, υπάρχει και η δύσκαμπτη πλατυποδία που είναι αποτέλεσμα συγγενών αιτίων (οστικά προβλήματα, νευρομυικές παθήσεις κ.α.) ή επίκτητων αιτίων (κατάγματα, φλεγμονές αστραγαλοπτερνικής κ.α.).
Οι γονείς κάποιες φορές, παρατηρούν στα υποδήματα των παιδιών τους ότι οι σόλες εσωτερικά, φθείρονται πιο γρήγορα από ότι εξωτερικά. Έτσι οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πιθανόν το παιδί τους να έχει πλατυποδία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η βλάβη είναι αμφοτερόπλευρη. Αν η πλατυποδία είναι πιο έντονη στο ένα σκέλος, τότε εμφανίζεται χωλότητα κατά τη βάδιση.
Η διάγνωση της πλατυποδίας γίνεται με πελματογράφημα και αν χρειαστεί με ακτινογραφία. Η βλάβη συνήθως αντιμετωπίζεται με ειδικούς ορθοπαιδικούς πάτους στο εσωτερικό των υποδημάτων, που σχεδιάζονται σύμφωνα με το πελματογράφημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις εξετάζεται η χειρουργική επέμβαση. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της πλατυποδίας.
1. Βαδίστε ακουμπώντας στην εξωτερική πλευρά των ποδιών (ανάσπαση έσω χείλους).
2. Βαδίστε στις μύτες των ποδιών (πελματιαία κάμψη).
3. Βαδίστε στις πτέρνες (ραχιαία κάμψη).
4. Πιάστε με τα δάκτυλα των ποδιών αντικείμενα όπως μολύβια ή πετσέτες (σύλληψη αντικειμένων).
5. Κρατήστε ισορροπία από όρθια θέση στο ένα πόδι. Επαναλάβετε και στο άλλο πόδι (ιδιοδεκτικότητα).
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου