Το θυμάρι είναι φυτό κατά της δυσπεψίας, της διάρροιας, της δυσεντερίας, και αντιπυρετικό σε τυφοειδή πυρετό. Δρα επίσης κατά της ατονίας του πεπτικού, της βρογχίτιδας, του κοκίτη, ενώ είναι καλό αντισπασμωδικό και αντιβηχικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό, απολυμαντικό, ή αποσμητικό.
Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού καταπραΰνει τους κολικούς και τον πονόδοντο. Χρησιμοποιείται ως έγχυμα (15γρ. σε 1 λίτρο νερό) των φύλλων, ανθέων και σπόρων για εσωτερική χρήση, και ως έγχυμα ή αφέψημα (30-100 γρ. σε 1 κιλό κρασί ή νερό) για εξωτερική χρήση.
Καπνισμοί θυμαριού ανακουφίζουν από οξεία οσφυαλγία (λουμπάγκο). Έγχυμα (τσάι) θυμαριού χρησιμοποιείται ως λοσιόν κατά της ψώρας και των άτονων ελκώσεων. Φρέσκο θυμάρι, ζεσταμένο - στεγνό σε χύτρα είναι θεραπευτικό για μυϊκούς σπασμούς.
Το φυτό αυτό το συλλέγουμε από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι ακόμα ανθισμένο. Κρατάμε τις ανθισμένες κορυφές, τις ξεραίνουμε και τις χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο.
“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012
Θυμάρι (Thymus vulgaris)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου